Golden επίτροποι και ο λαός πεινάει…

Ενώ η Ευρώπη μαστίζεται από την ύφεση της οικονομίας και οι λαοί υποφέρουν από ανεργία, ανέχεια, οικονομική ασφυξία, δυσβάσταχτη φορολογία  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί σκάνδαλο την καταβολή αποζημιώσεων σε 16 πρώην μέλη της και υπερασπίστηκε πριν λίγες μέρες την πρακτική της να καταβάλλει επί τριετία νόμιμες αλλά «χρυσές» αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως στους πρώην επιτρόπους της, ακόμη και όταν αυτοί έχουν βρει άλλες δουλειές.


Ο κύριος  Σταύρος Δήμας όπως και άλλοι 16 πρώην συνάδελφοί του- λαμβάνουν, νομίμως πάντοτε, πάνω από 98.000 ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά, γνωστά και ως «μπόνους αποχαιρετισμού», υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους πρώην επιτρόπους, όπως εξηγούν πηγές της Επιτροπής, « για να σταθούν στα πόδια τους και να προστατευτούν από την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης εργασίας».

Μαζί με τον κύριο Δήμα λαμβάνουν το βοήθημα  ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι (πρώην επίτροπος Δικαιοσύνης), η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (που ήταν αρμόδια για τον οικονομικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό) και ο Τσαρλς Μακ Κρίβι, πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού, που πλέον βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, και του οποίου οι μηνιαίες αποδοχές από την Επιτροπή φτάνουν τις 11.000ευρώ.  Άλλοι γνωστοί αποδέκτες του «μπόνους αποχαιρετισμού» είναι ο Μάρκος Κυπριανού, ο Ζακ Μπαρό και ο πρώην «υπερυπουργός» της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον.Στην πραγματικότητα οι πρώην επίτροποι εξακολουθούν να πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρ΄ όλο που στην πλειονότητά τους είτε έχουν βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα είτε κατέχουν ήδη κυβερνητικά αξιώματα στις χώρες καταγωγής τους.  Θα σας γεννηθεί βέβαια η απορία με πιο σκεπτικό καταβάλλεται αυτή η αποζημίωση. Διαβάστε με την δέουσα προσοχή και θαυμασμό.  Αυτό γίνεται διότι η Επιτροπή αναλαμβάνει να συμπληρώσει τον νέο μισθό του επιτρόπου με όσα χρήματα του λείπουν από την αμοιβή που θα έχει στην νέα του θέση, ώστε να φτάσει τις παλιές του απολαβές.

Όπως αποκάλυψε η γερμανική έκδοση των «Financial Τimes», τουλάχιστον 16 πρώην επίτροποι συνεχίζουν να λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται μεταξύ του 40% και 55% του μισθού που λάμβαναν όσο υπηρετούσαν στην Επιτροπή. Μισθός που για τους επιτρόπους αγγίζει ακόμη και τα 20.000 ευρώ τον μήνα.

Δηλαδή ή τους πληρώναμε ακριβά ή δεν άξιζαν τα χρήματα που έπαιρναν.Μόνον τρεις «δικαιούχοι» πρώην επίτροποι δεν λαμβάνουν πλέον το «μπόνους», καθώς οι νέοι μισθοί τους ξεπερνούν τους παλιούς: η Μάργκοτ Βάλστρεμ, που προσελήφθη στον ΟΗΕ, η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ , που έγινε μέλος του ΔΣ της μεγάλης γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Μunich Re, και ο Γκύντερ Φερχόιγκεν, που έχει συστήσει δική του συμβουλευτική εταιρεία «λόμπι», με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Εμπειρία- παραβιάζοντας κατάφωρα, σύμφωνα με πολιτικούς αντιπάλους του, τις αρχές δεοντολογίας, αλλά ο άνθρωπος δεν μας επιβαρύνει οικονομικά.

Ελπίζουμε οι κύριοι της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να νομοθετούν για τους λαούς της Ευρώπης, μεσούσης της κρίσης,  με την ίδια ΕΥΑΙΣΘΗΣΊΑ που νομοθετούν για τον εαυτό τους

[toblogtonkirion]