Γεραπετρίτης: Το πρόγραμμα ανάκαμψης είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα- Γιατί παίρνουμε 32 δισ., πού θα δοθούν

Ως μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, χαρακτήρισε το κοινοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Action 24, σημείωσε πως «οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί». Ο υπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε, περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο για αξιοποίηση των χρημάτων αυτών για στήριξη των πληττόμενων κλάδων σε πρώτη φάση, και των παραμελημένων τομέων της οικονομίας σε δεύτερη.

Ερωτηθείς για την κατανομή των χρημάτων του αποκαλούμενου και ως «ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ», ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων – «κι έχουν παρέλθει, όχι μόνο γιατί στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια κυβέρνηση που στηρίζεται περισσότερο στον επαγγελματισμό παρά σε οποιαδήποτε προσωπικά οφέλη, κυρίως όμως γιατί έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών».

«Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για τα χρήματα τα οποία θα εισέλθουν και τα οποία είναι μια τεράστια, μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, που ανάλογή της δεν έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες – και μακάρι να διαψευσθώ, δεν θα έχουμε τέτοια άλλη μεγάλη ευκαιρία στο μέλλον – εκεί που θα εστιάσουμε, είναι στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να οργανώσουμε το σύστημα της οικονομίας, της αγοράς, της κοινωνίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα μήπως είναι ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει προτεραιότητες στην παραγωγική δομή της, έδωσε την εξής απάντηση:

«Παράλληλα με το πρόγραμμα – γέφυρα που τρέχουμε μέχρι το φθινόπωρο, υπάρχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό ρεύμα. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, προεγκρίθηκαν νομοσχέδια με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα (…) Έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, την ενίσχυση της νησιωτικότητας με νέες δομές και οικονομικά εργαλεία. Άρα, θα υπάρξει μια σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και όλων των γεωγραφικών περιοχών».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η εκταμίευση των χρημάτων θα είναι σταδιακή και πως «κάθε χώρα θα παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί σε βάθος χρόνου, που υπολογίζουμε ότι θα είναι ως και το 2027. Η εκταμίευση θα είναι σταδιακή, θα εξαρτάται από τη θέση κάθε χώρας, τη συμμόρφωση, από τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύονται τα πακέτα αυτά».

Γεραπετρίτης: Στήριξη στους πληττόμενους κλάδους
Σκοπός της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «να ενισχυθούν σε πρώτη φάση, άμεσα, οι πληττόμενοι κλάδοι, που δυστυχώς είναι οι περισσότεροι και συνδέονται πρωτίστως με την τουριστική βιομηχανία, και σε δεύτερο επίπεδο να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι λογίζονται ότι έχουν παραμεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή, και η μεταποίηση».

Γεραπετρίτης: Δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους τα οικονομικά του κ. Τσίπρα

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε νωρίτερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε τα εξής: «Τα οικονομικά του κυρίου Τσίπρα δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους, όπως επίσης και η διαπραγματευτική δυνατότητά του. Ας αντιληφθούμε όλοι ότι τα 32 δισ. τα οποία ελπίζουμε ότι θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, είναι ένα ποσό δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος και τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στο ότι κατέστη επιτέλους ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος (για πρώτη φορά μπήκαμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μας ήταν άγνωστα τα τελευταία χρόνια). Και το δεύτερο είναι το προσωπικό κεφάλαιο και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού», με τον υπουργό Επικρατείας να επισημαίνει με έμφαση, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε με τις δικές του πρωτοβουλίες πολλά από αυτά που βλέπουμε σήμερα και τα αντιμετωπίζουμε ως αυτονόητα».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε πως δεν είναι στα πλάνα του πρωθυπουργού.

Τέλος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε πως «η Ελλάδα, μετά από δεκαετίες, είναι ο ισχυρός παίκτης σε αυτό το δίπολο στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη», καθώς και ότι «για πρώτη φορά έχουμε επιχειρησιακή νίκη, αυτήν στον Έβρο, όταν η Τουρκία επεχείρησε, παραβιάζοντας κάθε έννοια αξίας του ανθρώπου, να χειραγωγήσει το μεταναστευτικό κύμα».

Στο καταληκτικό ερώτημα δε, για το πώς άκουσε την ανακοίνωση του Ερντογάν σε σχέση με τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Επικρατείας την αξιολόγησε ως «κλιμάκωση της ρητορικής – και θα δούμε πώς θα διοχετευθεί στην πραγματικότητα, κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί».
Πηγή: iefimerida.gr