Ταμείο ανάκαμψης 750 δις ευρώ από την Ε.Ε.- 32 δις ευρώ στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.

Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος. Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ (32 δισ. ευρώ στο σύνολο), η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters όπου ανέφεραν την πρόθεση της Ε.Ε. ώστε να δοθούν στα κράτη – μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Πηγή  πληροφοριών  ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Bloomberg