Ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το μέλλον της τεχνολογίας ανήκει στους κβαντικούς υπολογιστές. Μέχρι τώρα, το θέμα βρίσκεται σε μάλλον θεωρητικό επίπεδο και η γενική αίσθηση είναι ότι οι κβαντικοί υπολογιστές δεν πρόκειται να επικρατήσουν στο προσεχές μέλλον.
Μια νέα, όμως, εξέλιξη από τη Μεγ. Βρετανία ίσως να φέρνει πιο κοντά την εποχή του quantum computing.
Μια ομάδα ερευνητών από το Centre for Quantum Photonics ισχυρίζεται ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα φωτονικό chip που λειτουργεί με φως και όχι με ηλεκτρισμό. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ταχύτερο μέσο μετάδοσης των δεδομένων είναι το φως, εξ
ου και η περίοπτη θέση των οπτικών ινών στα δίκτυα επικοινωνιών. Από αυτή την άποψη, ένας φωτονικός επεξεργαστής σημαίνει πραγματικό άλμα στις επιδόσεις.
Ο επικεφαλής του project, Jeremy O’Brien, είπε το εξής: “Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι με την τεχνική που χρησιμοποιήσαμε θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας κβαντικός υπολογιστής απίστευτων επιδόσεων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια”.
Σε έναν κβαντικό υπολογιστή, η βασική μονάδα δεδομένων είναι το qubit (σε αντιδιαστολή με το bit των συμβατικών υπολογιστών). Το qubit μπορεί να αναπαριστά την κατάσταση 0 ή 1 – όπως και το bit- αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεται ταυτόχρονα και στις δύο καταστάσεις.
[hothardware / PCmagazine]