2010: Η καλύτερη χρονιά για την ελληνική παραγωγή κρασιού

Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας διανύει φέτος η ελληνική παραγωγή κρασιού σύμφωνα με την Ένωση Οίνοι Β. Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε διερεύνηση για είσοδο του εμφιαλωμένου σε νέες αγορές, ενώ ταυτόχρονα αναζητά και νέες συνέργιες, τόσο με τον κλάδο της εστίασης, όσο και με άλλους φορείς, που προωθούν προγράμματα σχετικά με τη γαστρονομία και οινογνωσία της χώρας μας.

Τα φετινά σταφύλια είναι υγιή, ώριμα και εκφραστικά, τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και γεύσης, τόνισαν τα μέλη της ένωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φετινή παραγωγή κρασιού αναμένεται μειωμένη στη χώρα μας σε ποσοστό 20%-30%, στα 300 εκατ. λίτρα, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Επισημαίνεται ότι η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας, με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Β. Ελλάδας», που απαρτίζεται από 39 μέλη, συμμετέχει σε ποσοστό 20% στον όγκο της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας και σε 40% στο εμφιαλωμένο.

Σε επίπεδο εξαγωγών η Ελλάδα σε ετήσια βάση «στέλνει» εκτός συνόρων το 10%-12% της παραγωγής της, ήτοι 25-30 εκατ. λίτρα, και μάλιστα σε εμφιαλωμένη μορφή στο 99%, ενώ συμμετέχει με ποσοστό ίσως και μικρότερο του 0,5% στον παγκόσμιο ιστό, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Γεώργιος Τσάνταλης. Στο στόχαστρο της ένωσης, βρίσκονται κυρίως, οι αγορές των Καναδά, Βόρειας Αμερικής, Ρωσίας, Κίνας, Ελβετίας και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η είσοδος του ελληνικού οίνου βρίσκει «κλειστές πόρτες» τα τελευταία χρόνια

[2810.gr]