Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων-Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό διήμερο (8 & 9 Σεπτεμβρίου) με τίτλο ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
Ο αύλειος χώρος του νέου Μουσείου θα φιλοξενήσει για δύο βραδιές λάτρεις -και μη- του κινηματογράφου, με δύο ξεχωριστές προτάσεις:

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019 | ώρα 21:00

À voix haute-La Force de la parole (Η δύναμη του λόγου)*
Σκηνοθεσία: Stéphane de Freitas| 2017 | Γαλλία
Διάρκεια: 95’

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ À voix haute-La Force de la parole ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από τα προάστια του Παρισιού, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε ένα διαγωνισμό ρητορικής, αν και οι περισσότεροι δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια.
«Ο λόγος είναι το όπλο που μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά και το μέσο για να κατακτήσουμε τον κόσμο» λένε οι φοιτητές που συμμετέχουν. Η απόφασή τους να εκτεθούν στο κοινό, αποκαλύπτει την ανάγκη τους να μοιραστούν συναισθήματα, να υπερασπιστούν ιδέες, αλλά και να εκφράσουν τα όνειρά τους. Η κάμερα ακολουθεί τους πρωταγωνιστές στη διαδικασία της προετοιμασίας αλλά και στην καθημερινή τους ζωή στις γειτονιές των προαστίων του Παρισιού.
Πέρα από έναν απλό διαγωνισμό ρητορικής, το À voix haute-La Force de la parole είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη του λόγου και τη θέληση να ξεπεράσουμε τα όριά μας.
*Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου ΑθηνώνΔευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019 | ώρα 21:00

City Lights (Τα φώτα της πόλης)
Σκηνοθεσία: Charles Chaplin| 1931 | Αμερική
Διάρκεια: 87’
«Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο»*
Με τον διακεκριμένο σολίστ και συνθέτη, Γιώργο Σαλτάρη

Πρόκειται για ένα αλλιώτικο ταξίδι στην 7η Τέχνη των δεκαετιών του 1920 και 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς, ελλείψει ομιλούντος διαλόγου, σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί -ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες, που εκτελούσαν ζωντανά το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Αναβιώνοντας εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Σαλτάρης θα ερμηνεύσει επί σκηνής το κοντσέρτο του, επενδύοντας με ένα πιάνο την αριστουργηματική ρομαντική κομεντί του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα Φώτα της Πόλης», η οποία θα προβάλλεται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους. Ο σολίστ επέλεξε να συνοδεύσει με τη μουσική του μια από τις πιο συγκινητικές και ανθρώπινες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, με θέμα την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον αδύναμο συνάνθρωπο.
*Το «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο» αποτελεί μια παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/Chania Film FestivalΚινηματογράφος και μουσική σε μια συνομιλία επί σκηνής, σε ένα μαγικό ταξίδι στην εποχή του βωβού κινηματογράφου.

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αύλειος χώρος νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων | οδός Σκρα 15, Χαλέπα Χανίων
08 & 09 Σεπτεμβρίου 2019 | ώρα 21:00

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό