Σε ετοιμότητα τα υπουργεία για ένα «άτακτο» Brexit – Κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα ελληνικά υπουργεία για να διαχειριστούν ένα «άτακτο» Brexit σύμφωνα με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Σία Αναγνωστοπούλου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση με προσωπικό κομβικών υπηρεσιών όπως η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αλλά και τα τελωνεία. Επιπλέον, στη τελική φάση είναι και σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικώνσημειώνοντας πως αν και η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, σημαντικό είναι για να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, η αποχώρηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Προσδιορίζοντας τα νομοθετικά, επιχειρησιακά, διοικητικά ή άλλα τεχνικά μέτρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχει γίνει εκπόνηση στοχευμένου σχεδίου δράσης εκτάκτου ανάγκης, που θα συντονίσει τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων επεξεργάζονται ήδη τα τεχνικού, διοικητικού ή άλλου χαρακτήρα μέτρα, που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε περίπτωση no deal και πως το σχέδιο δράσης θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή, εφόσον προκύψει no deal, στο τέλος Μαρτίου 2019. Επίσης, επισήμανε πως έχουν προβλεφθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διατάξεις για τα δικαιώματα πολιτών, για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για άλλα συναφή θέματα. Το βασικό σχέδιο νόμου για τα θέματα που θα προκύψουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, προανήγγειλε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε πως έχει σχεδιαστεί η άμεση ενίσχυση του προξενικού γραφείου, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν για τους Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχει προβλεφθεί η ενίσχυση προσωπικού σε τελωνεία και αστυνομικές υπηρεσίες στα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η ενημέρωσή τους θα είναι συνεχής εφόσον κριθεί αναγκαίο, αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων. Ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει αποχώρηση «χωρίς συμφωνία» για τις επιχειρήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές, η Σία Αναγνωστοπούλου εκτίμησε πως οι εμπορικές σχέσεις μας, τουλάχιστον προσωρινά ή μέχρις ότου συμφωνηθεί κάποια άλλη διευθέτηση, θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς προτιμησιακό καθεστώς.