Στημένη έξοδος στις αγορές, μόνο για «φίλους»
Χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει την πολυπόθητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας από την Standard & Poors, παρά τις υπόγειες και παρασκηνιακές διεργασίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση κατάφερε να «στήσει» μια «εικονική έξοδο» στις αγορές με ένα 5ετές -και όχι 10ετές όπως επιθυμούσε διακαώς- ομόλογο.
Με την κίνηση αυτή το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αντλήσει έως 3,5 δις Ευρώ για να αντικαταστήσει το αντίστοιχο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, μ’ ένα κόστος που θα κυμαίνεται από το 3,65% έως 3,8%.
- Το ομόλογο που θα λήγει τον Απρίλιο του 2024 θα προσφέρει αφορολόγητες αποδόσεις για τους Έλληνες αποταμιευτές και οι Τράπεζες το θέλουν για να το συνδυάσουν με νέα ελκυστικά καταθετικά προϊόντα που θα φέρουν στην επιφάνεια τα «λεφτά από τα στρώματα».
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσφέροντας υψηλές προμήθειες στους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της έκδοσης, προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι «σπάει» τον χρηματοδοτικό αποκλεισμό της χώρας που διατηρείται εξαιτίας των capital control, του πολυτραυματισμένου τραπεζικού συστήματος και του ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αφού οι εξαγωγές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εισαγωγές.
Οι επικεφαλής των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα, με το μήνυμα ότι πρώτη προτεραιότητα για την οικονομία είναι η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Οι διαπιστώσεις των κορυφαίων της Τρόικας θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Euroworking Group στις 31 Ιανουαρίου.
Εκεί θα φανούν και τα περιθώρια εύρεσης κάποιας πολιτικής λύσης στα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά και ο χρόνος που θα δοθεί στην ελληνική πλευρά ούτως ώστε να ολοκληρώσει τις εφαρμοστικές διατάξεις.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις 46 δράσεις των 16 προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Επειδή όμως το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ήδη «προεκλογικό» λόγω ενόψει της Ευρωκάλπης του ερχόμενου Μαΐου, οι «θεσμοί» επικεντρώθηκαν μόνο στα επείγοντα θέματα (τράπεζες, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομική ισορροπία) και για τα υπόλοιπα θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός νέου πρόσθετου Μηχανισμού Διορθώσεων και Εποπτείας της Ελλάδος που θα ενεργοποιήσει η Κομισιόν.
Στις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα και μια δεύτερη έκθεση. Η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν θα καταγράφει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (υψηλό ιδιωτικό χρέος, μειωμένη ανταγωνιστικότητα, περιορισμένες ξένες επενδύσεις και ανεργία) που απειλούν ελληνική οικονομία, ορίζοντας ταυτόχρονα ένα χρονοδιάγραμμα λήψης διορθωτικών μέτρων.
Θα υπάρχει δηλαδή ένας ακόμη «δείκτης» πάνω στον οποίο θα στηρίζεται η αξιολόγηση της οικονομίας από την Τρόικα με «έπαθλο» την εκταμίευση των 644 εκατ. Ευρώ των ANFAs και SMPs, με άξονα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας
banks.com.gr