Στα φωτοβολταϊκά συστήματα επενδύουν οι αγρότες

Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια προοπτική που σκέφτονται όλο και περισσότεροι αγρότες στη Κρήτη.
Το πρόγραμμα δεν έχει «ανοίξει» ακόμα, όμως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, επομένως από τις αρχές του 2011 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.


Η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών τα τελευταία χρόνια και πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δίνει προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες, αν και από το 2006 εκκρεμούν σωρεία αιτήσεων από ιδιώτες.

Οι αγρότες του νομού Ρεθύμνου δείχνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν το εισόδημα τους και σε σχετική ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο, ήταν αρκετοί εκείνοι που παραβρέθηκαν προκειμένου να εξετάσουν την προοπτική της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι 100 kw.

Το παρών έδωσαν ειδικοί επιλεγμένοι σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ οι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να έχουν αποφασίσει αν ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή όχι μόλις η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ ανάψει το «πράσινο φως» για την Κρήτη.

Βασική φιλοσοφία της επένδυσης είναι η εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα 100 kw στο Ρέθυμνο, θα πρέπει να διαθέτουν αγροτική έκταση ιδιοκτησίας τους 2,5 στρεμμάτων, βεβαίωση ότι είναι επαγγελματίες αγρότες, ενώ η διαδικασία της αδειοδότησης διαρκεί περίπου έξι μήνες καθώς εκτός της ΔΕΗ, απαιτούνται τεχνικές μελέτες και εγκρίσεις από την πολεοδομία και το δασαρχείο. Σε περίπτωση που η έκταση στην οποία θα γίνει η εγκατάσταση βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη, τότε υπάρχουν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

Το ύψος της επένδυσης κυμαίνεται από 300.000-350.000 ευρώ και σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των επαγγελματιών αγροτών σε ποσοστό στο 90%. Το κόστος, πάντως, εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνει ο κάθε επενδυτής, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι φωτοβολταϊκών συστημάτων με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι τύποι, ωστόσο, που συνήθως  επιλέγονται είναι δυο: τα κινητά φωτοβολταϊκά και τα ακίνητα. Τα κινητά περιστρέφονται ανάλογα με το που βρίσκεται ο ήλιος, ενώ τα ακίνητα παραμένουν σταθερά και το κόστος της αγοράς τους είναι μικρότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλιοφάνεια είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι αγρότες του νομού Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στη λύση των φωτοβολταϊκών στρέφονται οι αγρότες

• Μέχρι τέλος του χρόνου θα ανάψει το «πράσινο φως» η ΔΕΗ για την Κρήτη

• Θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών

Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια προοπτική που σκέφτονται όλο και περισσότεροι αγρότες στο νομό Ρεθύμνου. Το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα για το νησί μας, όμως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τα τέλη του 2010, επομένως από τις αρχές του 2011 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών τα τελευταία χρόνια και πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δίνει προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες, αν και από το 2006 εκκρεμούν αιτήσεις από ιδιώτες.

Οι αγρότες του νομού Ρεθύμνου δείχνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν το εισόδημα τους και σε σχετική ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο, αρκετοί ήταν εκείνοι που παραβρέθηκαν προκειμένου να εξετάσουν την προοπτική της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι 100 kw. Το παρών έδωσαν ειδικοί επιλεγμένοι σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να έχουν αποφασίσει αν ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή όχι μόλις η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ ανάψει το «πράσινο φως» για την Κρήτη. Την ενημέρωση για το τι σημαίνει φωτοβολταϊκό σύστημα, ποια είναι τα προνόμια του και ποια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, έκανε ο ειδικός μελετητής κ. Κωνσταντίνος Κωτσόγιαννης, ο οποίος απευθυνόμενος στους αγρότες του νομό Ρεθύμνου είπε: «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ενημερωθείτε και να κατανοήσετε γιατί θα επενδύσετε στα φωτοβολταϊκά συστήματα ή γιατί δεν θα επενδύσετε. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επιλέξει κάποια γραφεία συμβούλων τα οποία κάνουν ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό οι αγρότες να είναι προετοιμασμένοι με αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία, όταν έρθει η ώρα της αίτησης».

Τα δικαιολογητικά

Βασική φιλοσοφία της επένδυσης είναι η εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα 100 kw στο Ρέθυμνο, θα πρέπει να διαθέτουν αγροτική έκταση ιδιοκτησίας τους 2,5 στρεμμάτων, βεβαίωση ότι είναι επαγγελματίες αγρότες, ενώ η διαδικασία της αδειοδότησης διαρκεί περίπου έξι μήνες καθώς εκτός της ΔΕΗ, απαιτούνται τεχνικές μελέτες και εγκρίσεις από την πολεοδομία και το δασαρχείο. Σε περίπτωση που η έκταση στην οποία θα γίνει η εγκατάσταση βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη, τότε υπάρχουν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

[rethnea.gr]