Κοινωνικό παντοπωλείο στο δήμο Νέας Κυδωνίας

Έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών, που φτάνει τις 55, εξυπηρετεί το ‘κοινωνικό παντοπωλείο’ του Δήμου Νέας Κυδωνίας προσφέροντάς τους δωρεάν ήδη πρώτης ανάγκης. Το παντοπωλείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Μάρτιο, είναι το μοναδικό στα Χανιά και το δεύτερο στην Κρήτη μετά από αυτό της Νομαρχίας Ηρακλείου και μέχρι στιγμής έχει συνεισφέρει σημαντικά σε έναν κρίσιμο κοινωνικό τομέα.


Στις οικογένειες που εντοπίσθηκαν κυρίως μέσω του προγράμματος ‘Βοήθεια στο σπίτι’ και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (φτώχεια, ανεργία) προσφέρεται σε εβδομαδιαία βάση μια τσάντα με βασικά είδη ανάγκης.
‘Το «κοινωνικό παντοπωλείο» μας διαφοροποιείται από άλλα κοινωνικά παντοπωλεία που δίνουν προϊόντα σε πιο φτηνές τιμές. Από τον Μάρτιο που ξεκινήσαμε έχουμε καταλήξει σε 55 οικογένειες. Οι μισές είναι Ελλήνων και οι άλλες μισές οικονομικών μεταναστών. Σε όλους χορηγούμε τσάντα με τρόφιμα και μια φορά τον μήνα με είδη υγιεινής όπως χλωρίνες, σαπούνια’, τονίζει η κα Δήμητρα Γραμβουσάκη, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νέας Κυδωνίας.
Η τσάντα που δίνεται κάθε εβδομάδα στην κάθε οικογένεια περιέχει προϊόντα που δεν θέλουν ψυγείο όπως: όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, ντοματοπελτές, φρυγανιές, γάλα, ζάχαρη, καφέ κ.ά. Τα περισσότερα προϊόντα αγοράζονται με χρήματα του Δήμου.
‘Πάντα έχουμε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά μας ώστε μόλις υπάρξει μια περίπτωση να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο και αρκετές οικογένειες ντρέπονται να πάρουν αυτήν τη βοήθεια. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους ενημερώνοντας για την ύπαρξη του παντοπωλείου είτε με ανακοινώσεις στον Τύπο ή ακόμα και με τη συνεργασία πολιτών που μας υποδεικνύουν οικογένεις που έχουν ανάγκη. Ενα άλλο πράγμα που έχουμε καταφέρει είναι ότι μόλις κάποιος που δεν έχει εργασία, π.χ. ένας οικονομικός μετανάστης βρει δουλειά, ο ίδιος σταματάει να παίρνει τη βοήθεια ώστε να δούμε πως θα τη δώσουμε σε κάποιον άλλο που την έχει περισσότερη ανάγκη’, εξηγεί η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα για αυτό και η κα Γραμβουσάκη εκφράζει την ελπίδα ότι ‘η  νέα δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου Χανίων, όποια και αν είναι αυτή, θα στηρίξει τη δράση αυτή και θα την ενισχύσει καθώς και η επόμενη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης θα είναι δύσκολη’.
Η κα Γραμβουσάκη ευχαρίστησε τους εργαζομένους Νίκο Παπουτσάκη και Λίτσα Αναγνωστάκη για τη συμβολή τους στη λειτουργία του ‘κοινωνικού παντοπωλείου’.

[Χανιώτικα Νέα]