Ξεκίνησε χθες το συνέδριο για τον Ιωάννη Κονδυλάκη
ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Ξεκίνησε χθες το επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ιωάννης Κονδυλάκης-συγγραφέας-δημοσιογράφος-μεταφραστής. Μια αναψηλάφηση» που πραγματοποιείται στην Άνω Βιάννο.
To Συνέδριο διοργανώνουν ο Δήμος Βιάννου, οι «Φίλοι της Πινακοθήκης Βιάννου» και το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθούν ζητήματα με σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από το έργο του Κονδυλάκη, που δεν έχουν εξαντληθεί ή δεν έχουν μέχρι τώρα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης.
Σημαντικοί καθηγητές και δημοσιογράφοι θα καταθέσουν τις σκέψεις τους και τα συμπεράσματά τους.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ, της οποίας πρώτος πρόεδρος είχε υπάρξει ο Ιωάννης Κονδυλάκης.
Στην εναρκτήρια χθεσινή συνεδρία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Κονδυλάκης», παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη-ΕΡΤ.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για το συνέδριο, στην Πινακοθήκη Βιάννου στον Κερατόκαμπο, λειτουργεί ήδη η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής: «Νέα αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ένας αιώνας Νεοελληνικής Τέχνης». Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 26 Σεπτεμβρίου 11 μέχρι 1 το πρωί και 6- 9 το απόγευμα.
Χθες πρώτη μέρα του Συνεδρίου κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις της «Πινακοθήκης Βιάννου» τα παρακάτω έργα:
– Λουκιανού Εκλογαί-Εκ των Απάντων, Μετάφραση Ιωάννη Κονδυλάκη
– Ενώ Διέβαινα. Χρονογραφήματα, υπό Ιωάννου Κονδυλάκη
– Ιωάννης Κονδυλάκης. Αφιέρωμα, Ανατύπωση από έκδοση των «ΒΙΑΝΝΙΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ» 1977
– Εργογραφία και Βιβλιογραφία Ιωάννου Δ. Κονδυλάκη, επιμ. Μαρίνας Αϊβαλιώτου.
Έχει προγραμματιστεί βεβαίως η δημοσίευση και έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.
Ο χώρος που γίνονται οι εργασίες του συνεδρίου είναι το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Βιάννου, στο οποίο κάποτε βημάτιζε ως μαθητής ο συγγραφέας. Εκεί, που έχει στηθεί και η προτομή του.
Πρόγραμμα
Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως ακολούθως:
Πρωί
– 10.00-11.30 π.μ Δημήτρης Πολυχρονάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Το γέλιο στον «Επικήδειο» Έρη Σταυροπούλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Οι δύο γραφές του Πατούχα» Κέλη Δασκαλά, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Εικόνες της νόσου στο έργο του Κονδυλάκη». Συζήτηση.
– 11.30-12.00 π.μ: Διάλειμμα.
– 12.00-14.00 μ.μ: Ben Petre, υποψ. δ.φ. Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Οι λόγιοι του Ηρακλείου και το γλωσσικό ζήτημα (1890-1920): αναζητήσεις με αφορμή την αλλαγή στάσης του Κονδυλάκη», Κωνσταντίνα Γεωργιάδου, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-Ι.Τ.Ε, «Το ελληνικό θέατρο στα τέλη του 19ου αιώνα και ο Ιωάννης Κονδυλάκης», Μαρίνα Βασιλάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Μια θεατρική παράσταση του Πατούχα
στο Ηράκλειο του 1931». Συζήτηση.
Απόγευμα
– 6.00-7.30 μ.μ: Μαρία Βαϊνά, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, «Σχόλια παιδαγωγικά και φιλολογικά στη μετάφραση από τον Κονδυλάκη του 15ου Εναλίου διαλόγου του Λουκιανού μεταξύ «Ζεφύρου και Νότου», Ερμιόνη Ηλιάδου, Ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, «Ιωάννης Κονδυλάκης, Παρατηρήσεις στη μετάφραση του Λουκιανού». Συζήτηση.
– 7.30-9.00 μ.μ: Νίκος Ανδριώτης και Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικοί, «Η Κρήτη του 1897 στο λόγο του Ιωάννη Κονδυλάκη», Μανόλης Βουρλιώτης, Ιστορικός, «Η βίωση της ήττας στο ημερολόγιο του Ι. Κονδυλάκη το 1889». Συζήτηση.
Πρωί
– 9.30-11.30 π.μ: Αγγέλα Γιώτη, δ.φ., «Ο Κονδυλάκης και το χρονογράφημα» Αταλάντη Μιχελογιαννάκη – Καραβελάκη, Φιλόλογος υποψ. δ. φ., «Ιωάννης Κονδυλάκης, Αθησαύριστο υλικό περιγράφοντας τα
καφενεία», Ρένα Παπαδάκη, Παραγωγός ΕΡΑ Ηρακλείου, «Ο Κονδυλάκης ανάμεσα στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία». Συζήτηση.
– 11.30-12.00 π.μ: Διάλειμμα.
– 12.00-14.00 μ.μ: Μαριλίζα Μητσού, Πανεπιστήμιο Μονάχου, «Ιωάννης Κονδυλάκης, Ψυχογραφήματα», Κατερίνα Μπρέγιαννη, ερευνήτρια ΚΕΙΝΕ, Ακαδημίας Αθηνών, «Οι Άθλιοι των Αθηνών: μια ελληνική απεικόνιση της μελαγχολικής αμηχανίας στα τέλη του 19ου αιώνα», Αλέξης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Ιωάννης Κονδυλάκης, Αντιμέτωπος με τη λογοτεχνική κληρονομιά του Ρομαντισμού». Συζήτηση.
– 15.00 μ.μ: Μουσικό Γεύμα. Ο Νίκος Κόμης στο βιολί και ο Γιάννης Γενειατάκης στη κιθάρα μας ξεναγούν στις ξεχασμένες μουσικές της Βιάννου και της Ανατολικής Κρήτης.
[Ρεθεμνιώτικα Νέα]