Το Ατσιπόπουλο απέκτησε Λαογραφικό Κέντρο

Το Ατσιπόπουλο επιτέλους απέκτησε πρόσφατα ένα Κέντρο Πολιτισμού και Λαογραφίας και ήδη άρχισε τη λειτουργία του. Το κέντρο αυτό εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο αγαπητός συγχωριανός μας Μανόλης Ευαγ. Ροδινός. Ένας άνθρωπος δραστήριος, δημιουργικός με μεγάλη ορατότητα που αγαπά πραγματικά το χωριό του και τους χωριανούς του, που από μικρός ήθελε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Διαθέτει αξιοπιστία και πολλοί του εμπιστεύτηκαν και οικογενειακούς θησαυρούς οι οποίοι έχουν εκτεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού και Λαογραφίας Ατσιποπούλου. Επίσης βασιζόμενοι σ’ αυτήν την αξιοπιστία, αξιοπρέπεια και ευγένεια που διαθέτει, είχε και χορηγούς για το στήσιμο του Κέντρου αυτού. Το Κέντρο βρίσκεται επί της λεωφόρου Ατσιποπούλου, μπαίνοντας στο παλιό Ατσιπόπουλο, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Το Κέντρο αυτό είναι πολυσυλλεκτικό, έχει συλλογές από γραμματόσημα, φιγούρες Καραγκιόζη που μάλιστα αυτές οι συλλογές έχουν εκτεθεί και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας πχ. Λέρο, Αθήνα, κ.ά. Έχει επίσης συλλογή κινηματογραφικών μηχανών, φωτογραφικών, πλήθος παλαιών και αξιόλογων βιβλίων, μια μηχανή Μελωδικό, από καμπαναριό της εκκλησίας Παναγίας της Μεσοχωριανής, προσφορά της ενορίας Ατσιποπούλου. Αξιόλογες είναι και αυθεντικές ιστορίες που ειπώθηκαν από ηλικιωμένους του χωριού που αναφέρονται ακόμη και τα ψευδώνυμά τους πχ. (Γασπαρονικολή, Παχουλοστελής, Καντής, Πουράνι κ.ά).


Πάνω σ’ αυτές τις ιστορίες προτείνω, εάν κάποτε βρεθεί κάποιος χορηγός να τυπωθούν και να διανέμονται στους επισκέπτες για να μπορούν να μελετηθούν με ηρεμία και άνεση χρόνου.
Πολλά λοιπόν τα εκθέματα, πολλές οι προσπάθειες του Μανόλη και είμαι βέβαιος ότι ο κάθε επισκέπτης θα ενθουσιαστεί και θα ευχαριστηθεί επισκεπτόμενος αυτό το Κέντρο Πολιτισμού και Λαογραφίας.
Όμως ο ανήσυχος και πάντα δραστήριος Μανόλης Ροδινός, δεν ικανοποιείται μόνο με τους επισκέπτες, που στο λίγο χρονικό διάστημα που λειτουργεί δεκάδες άνθρωποι το έχουν επισκεφτεί, αλλά δημιουργεί κοινωνικές και πολιτιστικές βραδιές.
Στις 2 Σεπτεμβρίου με το λύχνο των άστρων αλλά και της λίγωσης του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, προσκάλεσε κόσμο και μάλιστα της τρίτης ηλικίας για να ακούσουν μερικά σοφά λόγια από τον λογοτέχνη, λαλίστατο συγγραφέα και χωριανό μας Δημήτρη Αετουδάκη. Καθήμενοι όλοι απολαμβάνουν ψητό κοτόπουλο, σαλάτες, τυριά, λουκάνικα, φρούτα και συγχρόνως ακούνε το Δημήτρη και τέλος κρητική μουσική. Ο Αετουδάκης συνεχάρη το Μανόλη για τις δραστηριότητες του αλλά αναφέρθηκε και στην τρίτη ηλικία που πολύ αισθάνονται ανασφάλεια, μελαγχολία και εγκατάλειψη και τέτοιες δραστηριότητες εμψυχώνουν και δυναμώνουν το ηθικό των και αισθάνονται ότι οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι και απολαμβάνουν την παρουσία των νεότερων. Ο μαντιναδολόγος Γιάννης Αλ. Λιονής είπε μερικές μαντινάδες που ενθουσίασε τους ακροατές. Αλλά και η γιατρός Βιζικουνάκη απάγγειλε ένα ποίημα για το Ατσιπόπουλο. Γενικά ήταν μια βραδιά που όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι, λέγοντας πολλά συγχαρητήρια αλλά και ευχές στο Μανόλη Ροδινό.
Και αυτός με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και παρευρισκόμενους, υποσχέθηκε ότι η εκδήλωση αυτή είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, και κάθε φορά θα παρουσιάζεται και ένα θέμα με κάποιο διακεκριμένο επιστήμονα.
Έτσι το Κέντρο αυτό, εκτός ενημερωτικό και εκθεσιακό θα είναι και πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Προτείνω σιγά-σιγά να δημιουργήσει διοικητικό συμβούλιο λειτουργίας που να έχει και άλλους βοηθούς και συμπαραστάτες.
Εγώ σαν χωριανός θέλω να συγχαρώ το Μανόλη Ροδινό και όλους που τον βοήθησαν με κάθε τρόπο, να τον ευχαριστήσω για την πολύπλευρη προσφορά αυτού του Κέντρου Πολιτισμού και Λαογραφίας, που το αποκαλεί, που είναι ένα στολίδι στο Ατσιπόπουλο.
Να του ευχηθώ υγεία προσωπική και οικογενειακή και παρακαλώ τους πάντες να το επισκεφτούν και θα ωφεληθούν πολλά.

[rethemnosnews.gr]