Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση με παράλληλη προβολή διαφανειών, με ομιλητή τον Γιάννη Καλογεράκη, Επίτ. Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών, και θέμα Francesco Barozzi da Creta (1537-1604) – Η πολύτροπη ζωή του και η συμβολή του στην Επιστήμη, τη Φιλοσοφία και την Παιδεία, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι).

Πρόκειται για μια παρουσίαση της συναρπαστικής προσωπικότητας του Barozzi που είχε γεννηθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου. Περιγράφεται η περιπετειώδης και πολυκύμαντη ζωή του λογίου κι επιστήμονα από την Κρήτη στην Ιταλία, όπου δίδαξε Γεωμετρία και Φιλοσοφία, γνώρισε τους κορυφαίους των επιστημών και άρχισε αλληλογραφία με τους πρωτοπόρους της ιταλικής Αναγέννησης. Συγγραφέας 12 βιβλίων από τα οποία τουλάχιστον 5 τα έγραψε στην Κρήτη – ένα μάλιστα από αυτά αφορούσε αποκλειστικά στο Νησί.

Συμμετείχε σε όλες τις επιστημονικές και φιλοσοφικές διενέξεις του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα. Βοήθησε στη σύνταξη του Γρηγοριανού ημερολογίου και καθιέρωσε στην Ευρώπη τη Γεωμετρία ως παιδαγωγικό αγαθό. Γλύτωσε την πυρά της Ιεράς Εξέτασης στη Βενετία, όπου και πέθανε όμως τιμωρημένος το 1604.

Είσοδος ελεύθερη