Παρουσίαση του βιβλίου «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940)» – 29/11

Παρουσίαση του βιβλίου «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940)» του κου Χάρη Κ. Στρατιδάκη με θέμα την εκπαίδευση του Ρεθύμνου και της ενδοχώρας του, από το ξεκίνημά της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης στο Σπίτι του Πολιτισμού την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017.

Θα το παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης Νίκος Παπαδογιαννάκης, η ιστορικός Αγγελική Βλαχοπούλου και ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου, με συντονίστρια την Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης του Σχολικού Μουσείου θα τιμηθούν, μετά από πρόταση του συγγραφέα και ομόφωνη αποδοχή από το Διοικητικό Συμβούλιό του, τρεις σημαίνοντες συμπολίτες και συμπολίτισσες, για τη συνεισφορά τους στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης του Ρεθύμνου.

Ο πρώτος είναι ο αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Δρανδάκης (1915-2004), που θα τιμηθεί για την θεμελιώδη δημοσίευσή του «Ειδήσεις περί των σχολείων Ρεθύμνης κατά το δεύτερον τέταρτον του 19ου αιώνος» αλλά και για σειρά άλλων δημοσιεύσεων, σχετικών με την εκπαίδευση του Ρεθύμνου. Η δεύτερη που θα τιμηθεί είναι η συνταξιούχος λυκειάρχης και συγγραφέας Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, για τη συμβολή της στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης μέσω των βιβλίων «Από την Ιστορία του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου» και «Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών στη Χαλέπα Χανίων (1852-1983)», στην οποία και πήραν ανώτερη μόρφωση δεκάδες Ρεθεμνιωτοπούλες. Ο τρίτος που θα τιμηθεί στην εκδήλωση είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος και διευθυντής σχολείου Γεώργιος Τσιγδινός, για την αποφασιστική του συμβολή στην ανάδειξη της εκπαιδευτικής ιστορίας της μονής Αγίου Πνεύματος Αγίου Βασιλείου, μέσω αφενός του βιβλίου του «Η Μονή και η Σχολή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου», που έχει σημειώσει δύο εκδόσεις, και αφετέρου των αγώνων του για αναστήλωση των εγκαταστάσεών της.

Συντονιστής της τιμητικής εκδήλωσης θα είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς, ενώ το έργο του Μουσείου θα παρουσιάσει εν συντομία ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης.