rita-antonopoulou-kamΡίτα Αντωνοπούλου
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 21.00
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ)

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στον Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Μαζί της στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου

«Τη μαγεία δεν την πιάνεις με την ερμηνεία της μαγείας,
πόσο μάλλον με την περιγραφή της ερμηνείας της μαγείας.
Ή κελαηδάς ή σωπαίνεις. Δε λες: αυτό που κάνω είναι κελαηδητό!» Οδυσσέας Ελύτης
Χωρίς λόγια. Χωρίς τίτλο. Μόνο η αλήθεια της μουσικής και οι ιστορίες των στίχων.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου, στη σημαντικότερη στιγμή της πορείας της, συναντά τον σπουδαίο πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, έναν από τους πιο καταξιωμένους νέους έλληνες συνθέτες θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής. Μια μουσική σύμπραξη για τη χαρά της δημιουργίας, για την ανακάλυψη μέσα από το παιχνίδι, για τη φλόγα που καίει, για τη στιγμή που περικλείει τα πάντα.

Ένα πιάνο, μια φωνή, δυο άνθρωποι που καίγονται επί σκηνής, μας παίρνουν από το χέρι και πάμε…
Τιμές εισιτηρίων:
12ε (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ)
15ε (Γενική είσοδος)

Ρίτα Αντωνοπούλου
Βιογραφικό
Η Ρίτα Αντωνοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Γραφιστική στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά). Στα 18 της ξεκινάει τα πρώτα μαθήματα μοντέρνου τραγουδιού, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί τις πρώτες επαγγελματικές δουλειές με διάφορα γκρουπ με ξένο ρεπερτόριο κυρίως. Δύο χρόνια αργότερα ξεκινάει κλασσικό τραγούδι και πραγματοποιεί και τις πρώτες εμφανίσεις εκτός Αθήνας.
Δισκογραφία – Συνεργασίες – Συμμετοχές:
Το 2000 και για δύο χρόνια συνεργάζεται με το Μίμη Πλέσσα, ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις. Αμέσως μετά παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και τραγουδιού με το Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος την εντάσσει στο δυναμικό της μουσικοθεατρικής του ομάδας Σπείρα-Σπείρα, στην οποία μένει για 2,5 χρόνια λαμβάνοντας μέρος στις παραστάσεις «Μπιμπερό», «On the road» και στα «Χορικά: Αιωνία θητεία στο κάλλος», παράσταση που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μικρή Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2006.
Το δισκογραφικό της ντεμπούτο είναι στο Cd «Πεθαίνοντας στην Αθήνα», της ομότιτλης ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη.
Το 2006 είναι η χρονιά σταθμός στην καριέρα της. Επιλέγεται μετά από οντισιόν από τον Θάνο Μικρούτσικο και ξεκινάει εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου μαζί με τον Γιάννη Κούτρα. Η συνεργασία της με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη είναι εξαιρετική και άφθαρτη στο χρόνο, καθώς συνεργάζεται μέχρι και σήμερα όντας η βασική του ερμηνεύτρια.
Το καλοκαίρι του 2007 ξεκινάει περιοδείες και η πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά έρχεται τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με τίτλο «Για φωνή και ορχήστρα», η οποία περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου έλληνα συνθέτη, διασκευασμένα από τον ίδιο μόνο για έγχορδα και πνευστά. Η δουλειά ηχογραφείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ.
Οι εμφανίσεις συνεχίζονται στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Μανώλη Μητσιά και ύστερα από μια νέα καλοκαιρινή περιοδεία καταλήγει στη Σφεντόνα.

Το Σεπτέμβριο του 2008 την προσκαλούν για μια συναυλία στην Ολλανδία όπου παρουσιάζει αποκλειστικά τραγούδια του Έλληνα συνθέτη.
Τον Οκτώβριο επιστρέφει στο Σταυρό του Νότου μαζί με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη, ενώ κυκλοφορεί η νέα της δισκογραφική της δουλειά με τίτλο “Πάμε
ξανά απ’ την αρχή”, σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.
Τον Ιούνιο του 2009 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ως σολίστ με τη συνοδεία του Θάνου Μικρούτσικου και της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, παρουσιάζοντας τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές δουλειές με το συνθέτη, ενώ το Σεπτέμβριο παίρνει μέρος σε μια μαγική συναυλία στο Θέατρο Βράχων με τους Θάνο Μικρούτσικο, Υπόγεια Ρεύματα και Μίλτο Πασχαλίδη.
Το Νοέμβριο ξεκινά εμφανίσεις στις «Γραμμές» δίπλα στο Μανώλη Μητσιά, ενώ παράλληλα παρουσιάζει σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα μια μουσική παράσταση για πιάνο και φωνή, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το καλοκαίρι του 2010 η Ρίτα Αντωνοπούλου θα συμπράξει με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Θηβαίο και τον Γιάννη Κούτρα σε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
To Δεκέμβριο του 2010 εμφανίζεται στο Σταυρό του Νότου όπου παρουσιάζει την τρίτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μια πόλη για δύο”, στην οποία συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες.
Ο χειμώνας του 2011 τη βρίσκει να εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο του γυάλινου Cabaret στο γυάλινο μουσικό θέατρο στη μουσική παράσταση Cabaret “Βερολίνο Παρίσι – Nα θυμάσαι τι ξεχνάς” ,σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη μαζί με τον ηθοποιό Άγγελο Μπούρα.
Την ίδια περίοδο επίσης ήταν οι παραστάσεις “Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλευρό του Θάνου Μικρούτσικου, μαζί με τους Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Άννα Λινάρδου.
Το καλοκαίρι του 2012, έλαβε μέρος στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” ως κορυφαία του χορού μαζί με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα και Στέλιο Μάινα και πολλούς ακόμα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.
Τον ίδιο χειμώνα τραγουδά στην παράσταση “Μαουτχάουζεν” στο θέατρο Badminton τα τραγούδια της παράστασης σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλη και παράλληλα ξεκινάει μια τεράστια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με μια παράσταση για πιάνο και φωνή με τον Θάνο Μικρούτσικο.
Τον Φλεβάρη του 2013 κλήθηκε για δυο παραστάσεις στο Ισραήλ στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού φεστιβάλ για γυναικείες φωνές.
Το καλοκαίρι του 2013 πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία με αφετηρία το Ηρώδειο σε όλη την Ελλάδα, με τίτλο “Πάντα γελαστοί και γελασμένοι”, με τους Θάνο Μικρούτσικο, Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση και Γιάννη Κότσιρα.
Το χειμώνα του 2013 ξεκινά νέα περιοδεία με το Θάνο Μικρούτσικο σε όλη την Ελλάδα με τίτλο “Το πιο ωραίο μου τραγούδι θα σου πω”, με τη προσθήκη του εξαιρετικού Θύμιου Παπαδόπουλου στα πνευστά.
Την ίδια περίοδο πραγματοποιεί περιορισμένες εμφανίσεις με τίτλο “Λυπήσου αυτούς δεν ονειρεύονται” στο Black is Alive της Θεσσαλονίκης, με τους Γιάννη Κότσιρα και Θάνο Μικρούτσικο.
Από το Γενάρη του 2014 εμφανίζεται στην κεντρική σκηνή στο Σταυρό του Νότου με το Θάνο Μικρούτσικο και το Γιάννη Κότσιρα.
Το καλοκαίρι του ίδιου έτους πραγματοποιεί νέα μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Κότσιρα και μια εξαιρετική ορχήστρα.
Τον Οκτώβριο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ “Αόρατος” από τον Έλληνα συνθέτη, παραγωγό και ερμηνευτή Περικλή Κανάρη, παίρνει μέρος σε μια μοναδική παράσταση-αφιέρωμα στον καταξιωμένο στιχουργό, ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου στο «Tribeca Performing Arts Center» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Μαζί της ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Λαμπρινή Καρακώστα και ο Γιώργος Καλούδης, όπου συνεργάστηκαν με κορυφαίους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων με Grammy Neil Dorfsman, John Benitez, Shane Shanahan και Ara Dinkjian.
To χειμώνα πραγματοποιείται η κυκλοφορία της τέταρτης προσωπικής δισκογραφικής της δουλειάς με τίτλο “Ζωή μου μην αργείς”, σε στίχους και μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Στο cd συμμετέχουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στα πλαίσια της παρουσίασης αυτής της δουλειάς πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον Γιώργο Ανδρέου.
Το καλοκαίρι του 2015 η Ρίτα Αντωνοπούλου συμμετέχει σε μια μεγάλη μουσική παράσταση με τίτλο “Άγιος ο έρωτας” σε όλη την Ελλάδα με τους Γιώργο Ανδρέου και Τάνια Τσανακλίδου.
Το χειμώνα του 2015 τραγουδά στην μεγάλη παραγωγή για τη ζωή του Νίκου Καββαδία “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου” στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, δίπλα στους Στέλιο Μάινα, Σταύρο Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Κώστα Θωμαϊδη και Θάνο Μικρούτσικο.
Από το Γενάρη του 2016 ξεκινά προσωπικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση “Το ένα φέρνει το άλλο”, την οποία συνεχίζει μέχρι και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Το καλοκαίρι του 2016 κάνει την πρώτη της συνεργασία με την Ελένη Βιτάλη και πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη τη χώρα.
Το Νοέμβριο του 2016 συμμετέχει στην εξαιρετική παράσταση 9 και 5 μαζί με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Οδυσσέα Ιωάννου, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η απήχηση της οποίας οδήγησε σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.
Το Φεβρουάριο του 2017 πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Η Μήδεια του Έρωτα”, σε κείμενα Κωνσταντίνας Βαρσάμη και σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, η οποία παρουσιάστηκε στο Gazarte.
Το καλοκαίρι του 2017 συμμετέχει σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την πετυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου”.
Το ίδιο διάστημα ερμηνεύει με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου το τραγούδι “Αυτά που έχουμε ζήσει” στο νέο του δίσκο, σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη.
Θοδωρής Οικονόμου
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Αλίκη Βατικιώτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Irina Zaritskaja.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάζεται σαν πιανίστας και ενορχηστρωτής με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Διονύση Σαββόπουλο, καθώς και με ερμηνευτές όπως οι Μαρία Δημητριάδη, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ειρήνη Καράγιαννη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χάρης Ανδριανός, Άλκιστης Πρωτοψάλτη κ.ά., δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το χειμώνα του 2008 συμμετείχε σε συναυλίες των Lucio Dalla, Lara Fabian και του Justin Hayward.
Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μετά από ανάθεση της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ΕCA2.
Συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης, το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λαμίας, Κέρκυρας, Καβάλας κ.ά.
Έχει γράψει τη μουσική για πάνω από εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Robert Wilson, Γιάννης Χουβαρδάς, Νίκος Μαστοράκης, Σοφία Καραγιάννη, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Σωτήρης Χατζάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Καλογρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Μπέζος κ.ά.
Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2004) όπως επίσης και στην ταινία του Τώνη Λυκούρεση “Επαφή” (2017) καθώς και για ταινίες μικρού μήκους.
Είχε την μουσική επιμέλεια και την ευθύνη της διδασκαλίας των χορικών της πρωτότυπης μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι στην δεύτερη αναβίωση της ιστορικής παράστασης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Κίνα το 2008 από το Θέατρο Τέχνης.
Το 2011 επιλέχτηκε από τον αμερικανό σκηνοθέτη / εικαστικό Robert Wilson για να συνθέσει τη μουσική καθώς και να παίζει πιάνο στην παράσταση «Οδύσσεια» που σκηνοθέτησε ο ίδιος και η οποία παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Τσίλερ για 120 παραστάσεις και αμέσως μετά για 25 παράστασεις στο ιστορικό Piccolo teatro στο Μιλάνο, την θεατρική περίοδο 2012-13, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo teatro. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο Piccolo Teatro την θεατρική σεζόν 2015 – 2016 για 28 ακόμα παραστάσεις με εξαιρετική επιτυχία.
Παράλληλα το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο για την καινούργια του ταινία με τίτλο «Η Άλλη θάλασσα», η οποία και σταμάτησε μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Έχει εκδόσει δυο προσωπικούς δίσκους με τη Μαρία Δημητριάδη (Δον Κιχώτες) και τον Τάσο Αποστόλου (Στην ίδια ζωή), ενώ τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται σε δίσκους της Άλκιστης Πρωτοψάλτη, Τάνιας Τσανακλίδου και Μάριου Φραγκούλη (SONY CLASSICAL NEW YORK). Το 2013 εκδόθηκε σε CD η μουσική του από την παράσταση «Οδύσσεια».
Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στην Κύπρο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική και Πεκίνο και έχει πραγματοποιήσει solo improvisation concerts στην Ελλάδα (Αθήνα /Μουσείο Ακρόπολης – Documenta 17, Ευρωπαϊκή νύχτα μουσείων 2017), Ιταλία (Μιλάνο, Παβία, Κρεμόνα) και Ινδία (Ελληνική προεδρία ΕΕ 2014).
Τον Ιούλιο του 2017 παρουσίασε στα πλαίσια του φεστιβάλ PAFOS 2017 (Πολιτιστική πρωτεύουσα ΕΕ) την νέα του μελοποίηση 10 ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π.Καβάφη.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης «Μύκητας», με την οποία έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις – performance “Επιτέλους Αδιέξοδο” (Baumstrasse) και “Το Φευγιό” (Κάσος).
Το 2011 βραβεύτηκε με το βραβείο “Δημήτρης Μητρόπουλος” από το Θεατρικό Μουσείο της Ελλάδας καθώς επίσης και για την σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι» (2009-2010 Εθνικό θέατρο) στα βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα.
Από το 2005 διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στην Ανώτερη Δραματική σχολή Πράξη Επτά.