Αύξηση στο ΦΠΑ 11% – Διγλωσσία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% κατά 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο λόγω της «αναστολής» της εξίσωσης των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, κατόπιν της σχετικής δήλωσης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η αύξηση αυτή αφορά σε…
… πληθώρα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και τιμολόγια της ΔΕΗ και εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, η αύξηση πρόκειται να επιβληθεί από 1 Ιανουαρίου 2011.

Σημειώνεται πως ο ΦΠΑ 23% θα παραμείνει ως έχει, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα «γονάτιζε» η αγορά όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, ναι μεν ο πρωθυπουργός μίλησε για μη ειλημμένη απόφαση αύξησης του ειδικού φόρου στη ΔΕΘ, όμως από το Όσλο όπου βρίσκεται για το “Oslo Conference 2010″ που συνδιοργανώνουν η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας και το ΔΝΤ, υπογράμμισε σύμφωνα με «Το Βήμα» ότι η απόφαση αυτή έχει ήδη ληφθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή «καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης».

Εν πάσει περιπτώσει, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μετατίθεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, αν όχι για το νέο έτος.

EcoNews