“Tériade, éditeur. Εικονο-γράφοντας” στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων 28/6 – 15/10
H Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, παρουσιάζει έκθεση αφιέρωμα στον εκδότη Τεριάντ από την συλλογή του στην Μυτιλήνη.
Λόγιος, τεχνοκρίτης, εκδότης, συλλέκτης , ο λέσβιας καταγωγής Στρατής Ελευθεριάδης, ο επονομαζόμενος Τεριάντ (Tériade) αναδείχθηκε σε σημαίνουσα προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στην ιστορία της τέχνης την εποχή του μοντερνισμού. Εγκαταστημένος στο Παρίσι ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, συμπορεύτηκε με τους καλλιτέχνες της διεθνούς πρωτοπορίας. Μέσα από τις εκδόσεις του περιοδικού Verve που ο ίδιος διεύθυνε, αλλά και αναθέτοντάς τους με πλήρη ελευθερία τον σχεδιασμό ειδικών εκδόσεων βιβλίων τέχνης -τα ονομαζόμενα «Βιβλία των καλλιτεχνών» (Livres d’ artistes)- ενθάρρυνε και εμπλούτισε το έργο τους. Η ενεργή εκδοτική του συμβολή υπήρξε καθοριστική τόσο στην εδραίωση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού όσο και στην επανεκτίμηση της αρχαίας και μεσαιωνικής τέχνης με σύγχρονους όρους. Παράλληλα, διατηρώντας την σχέση με την γενέθλια χώρα του, και αναδεικνύοντας τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο στάθηκε από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν και προέβαλλαν την αισθητική αξία της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μανόλης Καρτεράκης «το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ διαθέτει μία υψηλής αισθητικής αξίας συλλογή η οποία αποτελεί μία σπάνια πολιτιστική παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού μοντερνισμού για την Ελλάδα. Αναδεικνύει την τέχνη του βιβλίου, ενώ μέσα από τις ιδιαίτερα προσεγμένες εικαστικές διαπραγματεύσεις των καλλιτεχνών, τόσο ως προς τις ίδιες τις εικονογραφήσεις τους όσο και ως προς την συνολική αντιμετώπιση των κειμένων, προβάλλει το τυπωμένο βιβλίο ως ένα είδος μοντέρνου χειρογράφου, όπου εικόνα και γραπτός λόγος συνενώνονται αρμονικά και μεταπλάθονται σε ένα συνολικό έργο τέχνης . Συγχρόνως, η συγκεκριμένη συλλογή αναδεικνύει τις πλαστικές αξίες της τέχνης του Θεόφιλου και υπενθυμίζει ότι χάρη στο νεωτεριστικό βλέμμα καλλιτεχνών και διανοούμενων που έδρασαν τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, όπως του εκδότη, τεχνοκρίτη και συλλέκτη Τεριάντ, επανεκτιμήθηκε και διαφυλάχθηκε η λαϊκή παράδοση του τόπου μας».
Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου καθώς και αυθεντικά χαρακτικά έργα των Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso), Ανρί Ματίς (Henri Matisse), Μαρκ Σαγκάλ (Marc Chagall), Φερνάν Λεζέ (Fernand Léger), Ζουάν Μιρό (Joan Mirό), Λε Κορμπιζιέ (Le Corbusier), Αλμπέρτο Τζακομέτι (Alberto Giacometti), Ζορζ Ρουό (Georges Rouault), Ανρί Λοράνς (Henri Laurens), Χουάν Γκρις (Juan Gris), Μαρσέλ Γκρομέρ (Marcel Gromaire) και Αντρέ Μποντέν (André Beaudin) από 23 «Βιβλία των καλλιτεχνών». Τα έργα αυτά φιλοτεχνήθηκαν είτε σε σχέση με ιδιόχειρα κείμενα των ίδιων των καλλιτεχνών είτε εμπνεύστηκαν από έργα των Θεόκριτου (Theocritus), Λουκιανού (Lucian of Samosata), Λόγγου (Longus), Σέξπιρ (Shakespeare), Καρόλου της Ορλεάνης (Charles d’Orléans), Μαριάννα Αλκαφοράντο (Marianna Alcaforado), Λαφοντέν (La Fontaine), Ζεράρ ντε Νερβάλ (Gerard de Nerval), Αλοϋσιους Μπερτράν (Aloysius Bertrand), Ζορζ Ντυτιϊ (Georges Duthuit) και Πιερ Ρεβερντί (Pierre Reverdy). Τέλος, παρουσιάζονται πιστές αναπαραγωγές από τις πολυτελείς περιοδικές εκδόσεις Verve, ιδίως από μικρογραφίες μεσαιωνικών εικονογραφημένων χειρογράφων.
Η έκθεση γίνεται με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου Χανίων και του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Επιμέλεια: Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής
Εως και τις 15 Οκτωβρίου 2017
Λειτουργεί Δευτέρα έως και Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 10 μ.μ.
Γενική είσοδος: 2€, μειωμένο 1€