«Κάτω από τον ίδιο Ήλιο»: Έκθεση ζωγραφικής της Πηνελόπης Βλαχογιάννη, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων 14-23/7

ekthesh-zografikhs«Κάτω από τον ίδιο Ήλιο» είναι ο γενικός τίτλος της Ατομικής  Έκθεσης Ζωγραφικής της Πηνελόπης Βλαχογιάννη που θα παρουσιαστεί στα Χανιά στο διάστημα από 14 – 23 Ιουλίου 2017, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανιών – Νεώριο ΜΟΡΟ. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στο σημείωμα της η εικαστικός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε κάθε γωνιά του κόσμου, συνάντησα ανθρώπους που απέδειξαν στην καθημερινή τους ζωή ότι, παρά τις διαφορές φυλής ή θρησκείας ή πεποιθήσεων ή χρώματος, μπορούμε να δούμε τους άλλους στους εαυτούς μας. Σαν εκείνη την Ελληνίδα που είπε για τους μετανάστες που καταφθάνουν σ’ αυτές τις ακτές, «Ζούμε κάτω απ’ τον ίδιο ήλιο. Ερωτευόμαστε κάτω απ’ το ίδιο φεγγάρι. Είμαστε όλοι άνθρωποι – πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους». Τέτοιες γυναίκες, μου δίνουν ελπίδα…».

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε έναν φωτισμένο ηγέτη, που διάλεξε την Ελλάδα για να αφήσει την παρακαταθήκη του στην ανθρωπότητα. Αυτά τα σοφά λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα τα εκφώνησε σ’ αυτή τη χώρα και όχι χωρίς λόγο.

Εμείς, οι Έλληνες, όσο κι αν δεν φαίνεται να τα πηγαίνουμε καλά με την παραγωγικότητα και τους δείκτες ανάπτυξης, όσο κι αν πολλές φορές δυσκολευόμαστε να επιδείξουμε κοινή λογική, όσο κι αν συχνά βυθιζόμαστε στα πάθη μας και φερόμαστε αυτοκαταστροφικά, υπάρχει κάτι που δεν κινδυνέψαμε ούτε στιγμή να ξεχάσουμε: το φιλότιμο και την ανθρωπιά, την άρρητη πεμπτουσία της ανθρώπινης ιδιότητας.

Μετά το «Κυβερνώντας την Κρίση» και τις «Όψεις του Λάθους», η τρίτη συνέχεια της δουλειάς μου, ασχολείται με τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Όμορφα, μαυρισμένα νεανικά κορμιά ορμούν με γέλια προς τη θάλασσα ή παίζουν αμέριμνα στην άμμο. Ανάλαφρες, χαρούμενες εικόνες περασμένων εποχών, που τώρα τις αναπολούμε πίσω από συρματόπλεγμα. Όταν η θάλασσα της χαράς και της προκοπής γίνεται θάλασσα δυστυχίας και πόνου, μόνο μια σωτηρία υπάρχει. Η συνείδηση της ανθρωπιάς και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος αν θέλουμε κάποτε ξανά να ονειρευτούμε και να ευτυχήσουμε».