Τουρκία : Eπικράτησε το “Ναι” – Ερντογάν: “Νίκη της Δημοκρατίας”

Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημερινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του “ναι” με ποσοστό 58% στο σημερινό δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι “απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή”.

“Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια” είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι “δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: “Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα”.

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ως προς την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Τα πρώτα exit poll έδιναν σαφές προβάδισμα στο «ναι». Σύμφωνα με το CNN Turk 57,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές, έναντι 42,4% που ψήφισαν «όχι».

Οι εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης NTV βασίζονταν στο περίπου 70% των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί και έδιναν ένα μεγάλο προβάδισμα στο “ναι” με το 59% των ψήφων, έναντι ενός 41% για το “όχι”.

Οι κάλπες, για τους 50 εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους, ήταν ανοιχτές από τις 07:00-16:00 τοπική ώρα στην ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και στις δυτικές από τις 08:00 έως τις 17:00. Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα έχουν διαμορφωθεί λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Μετά την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης αποτελεσμάτων, εκτός από τα αποτελέσματα θα ανακοινωθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D το “exit poll” της τουρκικής εταιρείας A&G.

Εάν επικρατήσει το “ναι”, όπως αναμένεται, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ωστόσο η αποχή που έχουν κηρύξει οι Κούρδοι της Τουρκίας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να λάβει υπ’ όψιν της τα αιτήματά τους, καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αλλαγές που πλήττουν το κεμαλικό κατεστημένο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε με κάθε τρόπο τις αλλαγές που δρομολογούνται, ως βήματα εκδημοκρατισμού και σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εξέφρασε λύπη, γιατί η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μια ευρύτερη συναίνεση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.

Η δημόσια συζήτηση για το δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα έντονη μέσα σε μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά πολωμένη, όπου δεν ήταν εύκολο να υπάρξει ακρίβεια στον ορισμό ακόμα και στοιχειωδών εννοιών.

Η λεγόμενη «κεμαλική» αντιπολίτευση αντιτίθεται στις αλλαγές στη διοίκηση του δικαστικού σώματος, αλλαγές που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι άμεσα εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες συνταγματικές πρακτικές στην Ευρώπη και την Αμερική.

Οι αλλαγές αυτές στερούν τον έλεγχο που παραδοσιακά ασκούσε η κεμαλική ελίτ στα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας.

zouhla.gr