Νίκη του Αλόνσο και της Ferrari στη Monza

Η ομάδα της Ferrari εμφανίστηκε εξαιρετικά βελτιωμένη στη Monza και ανταμείφθηκε με τη νίκη. Ο Fernando Alonso ήταν ταχύτατος και εξασφάλισε την pole position στις χρονομετρημένες δοκιμές του Σαββάτου με τον Jenson Button να σημειώνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο και τον Felippe Massa να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Με την έναρξη του αγώνα ο Alonso δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση και είδε τη McLaren του Button να περνά στην πρώτη θέση.

Ο Felippe Massa διατηρήθηκε τρίτος πιέζοντας ιδιαίτερα τον Alonso.

Ο Lewis Hamilton ξεκινώντας από την 5η θέση πέρασε τον Webber που ξεκινούσε 4ος και προσπάθησε να πιέσει τον Massa. Σε ένα σημείο που ο Hamilton είχε επαφή και σε προηγούμενο αγώνα, έκανε λάθος, έπεσε πάνω στη Ferrari του Massa και εγκατέλειψε. Ο Button διατηρήθηκε στην κορυφή χωρίς να δέχεται πίεση από τον Alonso μέχρι και τον 36ο γύρο που μπήκε στα Pits για αλλαγή ελαστικών. Εκεί η μάχη μεταφέρθηκε στους μηχανικούς των ομάδων. Οι μηχανικοί της Ferrari κέρδισαν τη μάχη και έδωσαν την πρωτοπορία στον Alonso. Ο Button βρέθηκε στη 2η θέση μετά το pit stop. O Massa είχε την ταχύτητα στους κρίσιμους γύρους αλλά η Ferrari τον κάλεσε στα pits χωρίς να του αφήσει το περιθώριο να διεκδικήσει τη νίκη. Με τη σειρά αυτή τερμάτισαν τον αγώνα με τον Alonso να κατακτά τη νίκη χωρίς όμως να πείθει, τον Button να δηλώνει ικανοποιημένος με τη 2η θέση παρότι ήταν 1ος για 36 από τους 53 γύρους και τον Massa να επανέρχεται στο βάθρο.

Vettel_MonzaΣτην 4η θέση τερμάτισε ο Vettel ακολουθώντας πολύ παράξενη, αλλά αποδοτική όπως φάνηκε στρατηγική. Σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες για τη Red Bull λόγω των απαιτήσεων της πίστας που δεν ταιριάζουν στο μονοθέσιο της ομάδας, ο Vettel ξεκίνησε από την 6η θέση. Εκμεταλλευόμενος και αυτός την κακή εκκίνηση του Webber βρέθηκε μπροστά του. Στη συνέχεια αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα που διήρκεσε όσο χρειάστηκε ώστε να περάσει μπροστά του Webber. Μετά το τέλος του αγώνα η Red Bull ανακοίνωσε πως κόλλησαν τα φρένα του Vettek κι έτσι καθυστέρησε και τον πέρασε ο Webber. Ο Vettel όμως οδήγησε σε ολόκληρο τον αγώνα με τα μαλακά ελαστικά και μπήκε για την υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών μόλις στον προτελευταίο γύρο. Είχε ήδη εξασφαλίσει τη διαφορά που χρειαζόταν και πήρε μια ανέλπιστη 4η θέση. Ο Nico Rosberg τερμάτισε 5ος και ο Mark Webber 6ος. Σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Hamilton, ο Webber πέρασε και πάλι επικεφαλής στην κατάταξη με διαφορά 5 βαθμών από τον Hamilton όμως τους πλησίασαν σημαντικά οι Alonso, Button και Vettel. Ο Nico Hulkenberg τερμάτισε 7ος, ο Robert Kubica 8ος, ο Michael Schumacher 9ος και ο Rubens Barrichello 10ος. Ο Hulkenberg «έκοψε»αρκετές φορές δρόμο στα σικαίην αλλά δεν τιμωρήθηκε, κάτι που συνέβη στον Alguersuari που δέχθηκε ποινή διέλευσης από τα pits παρότι δεν κέρδισε κάποια θέση από το «κόψιμο» του σικαίην. Η μοναδική εγκατάλειψη από έξοδο ήταν αυτή του Hamilton ενώ από μηχανική βλάβη εγκατέλειψαν οι Senna, Kobayashi και Trulli. Επόμενος αγώνας, το Grand Prix της Σιγκαπούρης, από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Βαθμολογία οδηγών

Βαθμολογία ομάδων