Πρωτότυπη έκδοση για τον Βενιζέλο στη Ρουμανία

Μία νέα έκδοση μιας μονογραφίας αφιερωμένης στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις σχέσεις του με τους Ρουμάνους και τη Ρουμανία, παρουσιάζει ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια», του Βουκουρεστίου. Πρόκειται για μία εκτενή επιστημονική έρευνα του συγγραφέα Κονσταντίν Ιορντάν (Constantin Iordan), με τίτλο «Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι».

Η δεύτερη αυτή έκδοση, 392 σελίδων (σ.σ. η πρώτη δημοσιεύτηκε το 2004), είναι εμπλουτισμένη μ’ ένα ανέκδοτο υποκεφάλαιο, κατάλογο ονομάτων και γαλλική περίληψη.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μια από τις πλέον γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Ελλάδας, κράτησε, πάνω από δυο δεκαετίες, στενές σχέσεις με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Ρουμανίας. Μεταξύ αυτών να αναφέρουμε ενδεικτικά τους Τ. Μαγιορέσκου (Titu Maiorescu), πολιτικός, Ν. Ίοργκα (Nicolae Iorga), ιστορικός και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ρουμανίας, όπως και ο πολιτικός Τ. Ιονέσκου (Take Ionescu)», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Βουκουρέστι, η Έλενα Λαζάρ, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια», που εκδίδει αποκλειστικά μεταφράσεις νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε τρεις φορές τα ρουμανικά εδάφη, όπου είχε πολλούς φίλους που τον τιμούσαν ιδιαίτερα και τον θαύμαζαν και όπως επισημαίνει η κα Λαζάρ, οι επαφές αυτές αντανακλούν την αλληλεγγύη που υπήρχε πάντοτε μεταξύ των δύο χωρών, μια περίοδο αποφασιστική για τη μοίρα του ρουμανικού και του ελληνικού λαού.

«Βασισμένο σε εκτενή έρευνα των αρχείων του Βουκουρεστίου, της Σόφιας και του Βελιγραδίου, το έργο του Constantin Iordan, που αποτελεί την πρώτη προσέγγιση αυτού του είδους, τόσο στη ρουμανική όσο και την ελληνική ιστοριογραφία, περιγράφει γεγονότα και υποστάσεις που δηλώνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις του ‘Μεγάλου Κρητικού’ με τους Ρουμάνους και παρουσιάζει την απήχηση της προσωπικότητας και των πράξεών του στον ρουμανικό χώρο», τονίζει η κα Λαζάρ.

Και προσθέτει: «Το βιβλίο ‘Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι’ χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος K. Βενιζέλος’ και από τον Έλληνα επιχειρηματία στη Ρουμανία, Βασίλη Χρέλια, αρωγή που αποδεικνύεται ακόμα πιο αξιόλογη, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που αποθαρρύνει τώρα όποια επιστημονική προσπάθεια».

Ο Constantin Iordan είναι συγγραφέας-επιστημονικός ερευνητής, από το 1970, στο Ινστιτούτο Νότιο-ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας, που τον τίμησε με το Βραβείο «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» (Mihail Kogalniceanu). Διδάκτωρ της Σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ειδικεύεται στη σύγχρονη ιστορία των διεθνών σχέσεων, που επικράτησαν στη Βαλκανική και έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό τίτλους (βιβλία, μελέτες, άρθρα), σε περιοδικά και συλλογικά βιβλία, τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μολδαβία, την Τσεχία και τις ΗΠΑ.

[Cretalive]