Ντόναλντ Τραμπ: «Στέλνουμε μήνυμα σε κάθε κέντρο εξουσίας του πλανήτη – Πρώτα η Αμερική»

trump2Το σύνθημά μας θα είναι πρώτα η Αμερική και οι αρχές μας θα είναι «αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα» και «προσλαμβάνετε Αμερικανούς», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην εναρκτήρια ομιλία της τετραετούς θητείας του, η οποία άρχισε με την ορκωμοσία του, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μεταβίβαση της εξουσίας όχι από έναν πρόεδρο σε έναν άλλο, αλλά από την Ουάσιγκτον στον λαό των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η χώρα φύλαττε για πολύ καιρό τα σύνορα άλλων χωρών, αλλά παραμέλησε τη φύλαξη των δικών της. Αφού ευχαρίστησε τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μία εθνική προσπάθεια ανόρθωσης, με έντονα τα στοιχεία του εθνικού προστατευτισμού στην βιομηχανική παραγωγή εντός της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφαλείς γειτονιές εκεί όπου ζουν, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους ίδιους και δεσμεύθηκε τα συγκεκριμένα ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης της κυβέρνησής του.

«Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ενδυναμώσουν τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες τους, αλλά και θα συνάψουν νέες. Δεσμεύθηκε ακόμη να ενώσει «όλο τον πολιτισμένο κόσμο» ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία και να την εξαλείψει από το πρόσωπο του πλανήτη. «Μαύροι, μιγάδες, λευκοί, όλοι έχουμε τις ίδιες ελευθερίες, χαιρετούμε την ίδια σημαία, χύνουμε το ίδιο κόκκινο αίμα σαν υπερασπιστές της πατρίδας», κατέληξε ο νέος πρόεδρος.

Μετάβαση και Ορκωμοσία

Τον Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στις 9:30 περίπου το πρωί (τοπική ώρα) στο Λευκό Οίκο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα με τη σύζυγό του. Στην προγραμματισμένη συνάντησή τους για τσάι ήταν προσκεκλημένος και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους αποχώρησαν μαζί για το Καπιτώλιο. Εξερχόμενος από το Οβάλ γραφείο για τελευταία φορά, ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό.

Σε αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ιδρύματος Ομπάμα» και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οργανισμό για «να μοιραστούν τις απόψεις τους» μαζί του. Ο σύνδεσμος του Ιδρύματος (Obama.org) οδηγεί σε μια σελίδα όπου υπάρχει ένα δίλεπτο βίντεο με το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και το σύνθημα που είχε τονίσει κατά την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, στις 10 Ιανουαρίου: «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στη δική μου ικανότητα για αλλαγή, αλλά στη δική σας».

Με την προεδρική αυτοκινητοπομπή για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ κατέφθασαν μετά τις 11:30 (τοπική ώρα), ο ίδιος, η σύζυγός του, το ζεύγος Ομπάμα, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος και ο νέος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ όρκισε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς. Στη σκηνή ανέβηκαν πρώτες η Μισέλ Ομπάμα και η σύζυγος του απερχόμενου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζιλ εν αναμονή της έναρξης της ορκωμοσίας, αφού είχε προηγηθεί η άφιξη άλλων μελών της οικογένειας Τραμπ – οι κόρες του Ιβάνκα και Τίφανι, ο γιος του Μπάρον και ο Τζάρεντ Κάσνερ. Στη συνέχεια, ακολούθησαν η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ και η σύζυγος του νέου αντιπροέδρου, Κάρεν Πενς. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν προηγήθηκαν της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πενς στο βάθρο της εκδήλωσης υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Τραμπ ασπάστηκε το ζεύγος Ομπάμα και χαιρέτισε τους χιλιάδες Αμερικανούς, που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Toν λόγο πήρε πρώτος ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι, Ρόι Μπλαντ. Ακολούθησε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. «Σήμερα γιορτάζουμε μία από τις μεγαλύτερες αρετές της Δημοκρατίας, την ομαλή μετάβαση της εξουσίας», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο ίδιος. Ο Μάικ Πενς ορκίστηκε ως 45ος Αμερικανός αντιπρόεδρος από τον Κλάρενς Τόμας, αναπληρωτή Δικαιοσύνης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος πλέον Τραμπ ανέβηκε στο βήμα για την πρώτη του επίσημη ομιλία από όπου ευχαρίστησε τον Ρόμπερτς, τον Τζίμι Κάρτερ, τον Μπάρακ Ομπάμα και το ζεύγος Κλίντον. «Η 20η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ο λαός έγινε ο επικεφαλής αυτού του έθνους ξανά. Οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας δε θα είναι ξεχασμένοι ποτέ ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φυγής των εργοστασίων από την αμερικανική επικράτεια και τη δημιούργια νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες. «Το ένα πίσω από το άλλο τα εργοστάσια κλείσανε και άφησαν τα εδάφη μας. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν πίσω […] ο πλούτος της μεσαίας τάξης αποσπάσθηκε από τα σπίτια μας […] Αυτό ανήκει στο παρελθόν».

Στην ορκωμοσία παραβρέθηκν ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Μπους Τζ. και η σύζυγός του, Λόρα Μπους, ο 39ος πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του και το ζεύγος Κλίντον. Είναι η πρώτη φορά που η Χίλαρι Κλίντον συνυπήρξε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον ίδιο χώρο μετά την εκλογική τους αναμέτρηση την 8η Νοεμβρίου. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό της με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον για το πώς αισθάνεται να βρίσκεται στην εκδήλωση, η ίδια απέφυγε να απαντήσει. Νωρίτερα, ο Τραμπ και η οικογένειά του εκκλησιάστηκαν στον ιερό ναό του St. John, όπου παρευρέθηκε και ο Πενς, επίσης με την οικογένειά του.

Αναλυτικά ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε:

«Αγαπητοί συμπολίτες και πολίτες του κόσμου σας ευχαριστώ. Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ πλέον ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια να χτίσουμε από την αρχή τη χώρα μας. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και εμπόδια αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Μισέλ Ομπάμα για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν στο κομμάτι της διαδοχής. Η σημερινή ορκωμοσία έχει ξεχωριστή σημασία δεν είναι απλά διαδοχή στον Προεδρικό θώκο. Σήμερα παίρνουμε την εξουσία από την Ουάσινγκτον και τη δίνουμε ξανά στο λαό. Για πολλά χρόνια πολλοί ευημέρησαν στην Ουάσινγκτον αλλά όχι και ο λαός. Οι νίκες και οι θρίαμβοι της Ουάσινγκτον σχεδόν ποτέ δεν μεταφράστηκαν σε θριάμβους και νίκες του αμερικανικού λαού. Αυτό αλλάζει εδώ και τώρα. Η σημερινή στιγμή ανήκει σε εσάς πολίτες των ΗΠΑ και μόνο.

Η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ο λαός ήρθε ξανά στην εξουσία, η ημέρα που ο λαός δεν θα ξεχαστεί ποτέ ξανά. Είμαστε ένα έθνος, ένα σώμα, μία καρδιά και μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό. Τη δικαιοσύνη και την ευημερία για όλους. Για δεκαετίες ενισχύσαμε σαν χώρα ξένες οικονομίες, υπερασπιστήκαμε ξένα σύνορα και δαπανήσαμε τρισεκατομμύρια για ξένα συμφέροντα μακριά από τη χώρα μας. Αυτό τελείωσε οριστικά. Έχει έρθει η ώρα της ανάκαμψης της χώρας μας σε κάθε επίπεδο. Έχει έρθει η ώρα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης που τόσο υπέφερε. Πλέον κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε κέντρο ελέγχου στον πλανήτη. Από εδώ και στο εξής μόνο η Αμερική είναι πρώτη, μόνο η Αμερική έχει σημασία σε όλα τα θέματα για εμάς είτε είναι οικονομικά είτε διεθνή.

Θα υπερασπιστούμε τα σύνορα μας και τα δικαιώματα των πολιτών μας. Θα πολεμήσω μαζί σας μέχρι την τελευταία μου αναπνοή και ποτέ δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Η Αμερική από σήμερα γίνεται εκ νέου νικήτρια. Επιστρέφουν σε εμάς τα κέρδη μας, το μέλλον μας και κυρίως τα όνειρά μας. Η νέα χώρα που ονειρευόμαστε θα χτιστεί από αμερικανικά χέρια. Οι κανόνες είναι δύο και απλοί, αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε Αμερικανούς. Θα εξαλείψουμε επίσης από το πρόσωπο της γης κάθε στοιχείο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και αυτό σας το εγγυώμαι. Όταν η Αμερική είναι ενωμένη τότε είναι απόλυτα βέβαιο πως είμαστε ασταμάτητοι. Σας εγγυώμαι προσωπικά πως από εδώ και στο εξής είμαστε ασφαλείς.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα ικανότατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και στον Θεό. Από την κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει δεκτός πολιτικός που μιλά χωρίς να πράττει. Οι εποχές των λόγων πέρασαν έχει έρθει η ώρα των έργων. Μόνο μέσα από έργα και σκληρή δουλειά αυτή η χώρα θα ευημερήσει ξανά. Σας λέω επίσης πως σε αυτή η χώρα δεν υπάρχει διάκριση. Όλοι μας λευκοί και μαύροι αιμορραγούμε το ίδιο κόκκινο αίμα. Είμαστε όλοι Αμερικανοί πολίτες με τα ίδια δικαιώματα. Σε όλους του Αμερικανούς λέω το εξής: «Δεν θα αγνοηθείτε ποτέ ξανά. Η φωνή σας, η ελπίδα σας και τα όνειρά σας είναι στόχος της κυβέρνησης. Θα κάνουμε την Αμερική δυνατή ξανά, ασφαλή ξανά, οικονομικά εύρωστη ξανά και ναι όλοι μαζί θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά. Να σας έχει καλά ο θεός».

tribune.gr