Παραστάσεις σε Δημοτικά Σχολεία από το ΔΗΠΕΘΕΚ

pa-1-768x527Ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, οι παραστάσεις που θα δώσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στις αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης, με τη διαδραστική θεατρική παράσταση «Η Ευρώπη και οι 12 μήνες» της Γλύκας Στόιου, η οποία έχει αναλάβει και τη Σκηνοθεσία του έργου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Καρακαξίδου και Δέσποινα Φούντα.

Εμπνευσμένη από το Μύθο της Ευρώπης και την Κρητική Λαϊκή Παράδοση, η Γλύκα Στόιου έγραψε ένα έργο που θα γεμίσει με χρώματα του κόσμου τις σχολικές αίθουσες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Κρήτη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων θα ταξιδέψουν παρέα με την Ευρώπη πάνω στη ράχη ενός λευκού ταύρου που δεν είναι άλλος από το θεό Δία, θα επισκεφτούν Ευρωπαϊκές χώρες και θα πάρουν μία μικρή γεύση από τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ευρώπη θα καταλήξει στο πανάρχαιο νησί της Κρήτης, όπου θα νυμφευτεί το Δία και θα γεννήσει το Μίνωα, το βασιλιά που έκανε τον Κρητικό πολιτισμό γνωστό ως τα πέρατα του κόσμου. Μια παράσταση διαδραστική, όπου τα παιδιά παίζουν μαθαίνοντας και μαθαίνουν παίζοντας για τη σπουδαία ιστορία του τόπου τους που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική πορεία ολόκληρης της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα και αδερφή του Κάδμου, που αργότερα θα γίνει ο βασιλιάς της Θήβας, ξυπνάει από έναν εφιάλτη. Για να την καθησυχάσει, ο Κάδμος την προτρέπει να πάει να μαζέψει λουλούδια σε ένα λιβάδι παρέα με τις φίλες της. Εκεί, κάνει τη βόλτα του ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, ο οποίος την ερωτεύεται και αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε λευκό ταύρο για να την πλησιάσει. Οι φίλες της Ευρώπης τρομάζουν στη θέα του ταύρου, η Ευρώπη όμως μένει, ανεβαίνει πάνω στη ράχη του και κάπως έτσι, ξεκινά η περιπέτεια και το μεγάλο της ταξίδι στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα επισκεφτεί την Αγγλία και θα γνωρίσει το Σαίξπηρ, στη Γαλλία θα συναντήσει το Μικρό Πρίγκιπα, στη Γερμανία θα αναζητήσει τον Μπετόβεν, στην Ισπανία θα βρει το Σάντσο Πάντσα, τον ταπεινό βοηθό του περιβόητου Δον Κιχώτη και στο τέλος, θα βρεθεί στην Κρήτη, όπου θα παντρευτεί το Δία και θα κάνει μαζί του τρία παιδιά, ανάμεσά τους και το σπουδαίο βασιλιά Μίνωα. Όνειρο της Ευρώπης είναι να βλέπει τα παιδιά της αγαπημένα μεταξύ τους και τις χώρες της Ευρώπης να είναι μονιασμένες και καλές γειτόνισσες, σαν την κυρα-Καλή, που θα συναντήσει τους 12 Μήνες και το σπιτικό της θα γεμίσει πλούτη από την καλή της την καρδιά.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και αρχές Μαρτίου και θα δοθούν στις αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων ολόκληρης της Κρήτης.