Μουσειολογική μελέτη για το λαογραφικό μουσείο στη Χαλέπα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου και εξέλιξης της τεχνολογίας στο κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα με τη μουσειολογική μελέτη να προκηρύσσεται στις αρχές του 2017 σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει.
Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 42.000 ευρώ, έχει αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης έπειτα από συνάντηση που είχαν στην Αντιπεριφέρεια Χανίων τον περασμένο Οκτώβριο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Τότε ο κ. Αρναουτάκης είχε ακούσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου σε μια περιοχή που με την ίδρυση του νέου αρχαιολογικού μουσείου και την ανακαίνιση του μουσείου – κατοικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου μετατρέπεται σταδιακά σε έναν κόμβο πολιτισμού και έναν σημαντικότατο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών των Χανίων.
Η συγκεκριμένη μελέτη μαζί με τις τεχνικές μελέτες που θα εκπονήσει το ίδιο το Πολυτεχνείο Κρήτης πρόκειται να συμπεριληφθεί στον φάκελο για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους του συνολικού έργου, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι η μουσειολογική μελέτη που θα προκηρυχθεί το νέο χρόνο θα συνδυάζει στις προδιαγραφές της το στοιχείο της λαογραφίας και της παράδοσης με εκείνο της εξέλιξης της τεχνολογίας, ώστε ο νέος μουσειακός χώρος που θα δημιουργηθεί να συνδέεται οργανικά με το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πολυτεχνείο.
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοδοξία των ανθρώπων του Πολυτεχνείου είναι στο νέο μουσείο όχι μόνο να βρουν στέγη οι σπάνιες και πλούσιες λαογραφικές συλλογές της Ελένης Φραντζεσκάκη (συλλογή που είχε γίνει δωρεά στο Ίδρυμα εδώ και πολλά χρόνια) και της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.), αλλά συγχρόνως να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες στην ανάδειξη και προβολή του υλικού, διαμορφώνοντας ένα πρωτότυπο και καινοτόμο μουσειακό περιβάλλον.
Δημ.Μαρινάκης/Χανιώτικ Νέα