Πήραμε και την δεύτερη δόση του δανείου !

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ, ενέκριναν και τυπικά την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Αυγούστου η Κομισιόν είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Αφού αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου,  ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή ανέφερε πως το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείων, εκτιμώντας πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν και καταβάλουν τη δεύτερη αυτή δόση.Πάντως, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικα, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος.
Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της Σλοβακίας να μη μετάσχει στο οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, επανέλαβε την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Φιλανδός Επίτροπος δήλωσε ότι εφόσον η Σλοβακία δεν δέχεται να εκταμιεύσει το δάνειο προς την Ελλάδα, οι υπόλοιπες 14 χώρες της ευρωζώνης θα επωμιστούν αναλογικά το ποσό, που αντιστοιχεί στη Σλοβακία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών χωρών του ευρώ εξέφρασαν, κατά το Συμβούλιο Eurogroup, τη δυσαρέσκειά τoυς για την παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία ενώπιων της ευρωζώνης.

naftemporiki.gr