4o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων 27/10 – 4/11
Ογδόντα δύο (82) ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου, αλλά και κινηματογραφικής τέχνης συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα.
Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ’ αυτό, καθώς και ειδικές προβολές, αφιερώματα, και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών αλλά και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ανοίγει η αυλαία του 4ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων. Πρεμιέρα κάνουν οι “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη στις 19:00 ενώ αμέσως μετά θα προβληθεί το πολυβραβευμένο “Εvery face has a name” στις 21:40. Τόσο ο Παντελής Βούλγαρης όσο και ο Σουηδός Magnus Gertten θα βρίσκονται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων δίνοντας μας την ευκαιρία να τους συναντήσουμε κι από κοντά.
Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ – από 26 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου, πολλοί έλληνες μα και διεθνώς αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες θα συναντηθούν στα Χανιά, σε μια γιορτή του κινηματογράφου.
Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης ειδικό αφιέρωμα στον Χανιώτη σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη, προβάλλοντας κάθε μέρα του Φεστιβάλ μια ταινία του.
Συγκεκριμένα, όσοι βρεθούν στο 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων μπορούν να δουν μεταξύ άλλων:
• Τις «ΝΥΦΕΣ» του Παντελή Βούλγαρη, ταινία έναρξης, παρουσία του σκηνοθέτη. Γυρισμένες στα Χανιά οι «ΝΥΦΕΣ» παραμένουν μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.
• Τον «Αόρατο»/ INVISIBLE του Δημήτρη Αθανίτη, ταινία που τιμά το Φεστιβάλ, μια βδομάδα πριν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Με περισσότερες από 20 συμμετοχές – μέχρι στιγμής – σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ο «Αόρατος» αποτελεί σίγουρα μια από τις ελληνικές ταινίας της χρονιάς. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Δημήτρης Αθανίτης και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, που έχει στην ταινία τον συγκλονιστικό ρόλο του απολυμένου πατέρα ενός εξάχρονου παιδιού, ο οποίος αποζητά εκδίκηση, θα τιμήσουν το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με την παρουσία τους.
• Την «Βάρδια του Πελεκάνου» της Λεία Μπίνζερ για την κρίση ταυτότητας, με επίκεντρο το κρασί.
• Το εμβληματικό «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε» με θέμα τους τελευταίους αντάρτες στην Κρήτη αλλά και «Το Δίλλημα» για τον μεγάλο Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη. Ταινίες, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Σταύρο Ψυλλάκη.
• Η ταινία «Τα Σκοτεινά στην Κρήτη» της Χανιώτισσας Βίκυς Αρβελάκη κάνει πρεμιέρα στα Χανιά, στο Φεστιβάλ.
• Το Εγώ.. το πρόβλημα, ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μάρκου που ακολουθεί παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα.
• Τρία ντοκιμαντέρ των οποίων δεν έχει γίνει διανομή στην Ελλάδα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Στο Κάθε πρόσωπο έχει όνομα/ Every Face has a Name του Σουηδού Magnus Gertten – ο οποίος θα βρίσκεται στο φεστιβάλ -, η Έλσι, ο Μπέρναρντ, η Νέριτ κι άλλοι επιζώντες του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους καθώς ανακαλύπτουν ξανά τους εαυτούς τους σε αρχειακό υλικό που γυρίστηκε στις 28 Απριλίου 1945: την ημέρα που απελευθερώθηκαν τελικά από τα γερμανικά στρατόπεδα.. Τα παιδιά του Χίτλερ / Hitler΄s children του Χανόχ Ζεεβί είναι μια ταινία για τους απογόνους των πιο ισχυρών φυσιογνωμιών του ναζιστικού καθεστώτος: άνδρες και γυναίκες των οποίων η κληρονομιά θα τους συσχετίζει ως το τέλος της ζωής τους μ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία. Τέλος, ο Ιταλός δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας Νίκο Πίρο – ο οποίος αναμένεται να είναι παρόν στον φεστιβάλ – στο ντοκιμαντέρ του Killa-Dizez / Ζωή και θάνατος στην εποχή του Έμπολα, δεν ακολουθεί κάποιον χαρακτήρα, αλλά μια όψη του συνηθισμένου και ανελέητου προσώπου της επιδημίας που φέρει το όνομα Έμπολα.
• Ένα άκρως συναισθηματικό μουσικό «βίντεο κλιπ», που ασχολείται με τα πάθη μιας αγανακτισμένης γυναίκας και τον πόθο για ελευθερία μιας νεολαίας που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί είναι η ταινία «Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα – θα είναι παρόν στην προβολή – σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
• Η σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός Εύα Στεφανή τιμά με την παρουσία της το φεστιβάλ, στο οποίο θα προβληθεί η ταινία της «Το Κουτί».
• Το πειραματικό βίντεο και ο χορός, μέσα από δύο δημιουργίες της Αλίκης Χιωτάκη και της Βιργίνιας Αλιζιώτη, πλαισιώνουν το πρόγραμμα.
• Ένας ύμνος στους Μαραθωνοδρόμους αλλά και σε όσους αναζητούν έκφραση μέσα από διαγωνιστικές διαδρομές είναι η ταινία «Τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ, η οποία θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ.
• Από τους πρωτοπόρους του animation, ο Σπύρος Σιάκας, του οποίου «Τα Βερίκοκα» συμμετέχουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
• Μερικούς από τους πλέον γνωστούς αλλά και πολυβραβευμένους Έλληνες και ξένους μικρομηκάδες φιλοξενεί το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. [ακολουθεί ειδική αναφορά]
• 18 animation σπουδαστών του ΤΕΙ Αθηνών φιλοξενούνται στο πρόγραμμα.
• Μια Μεταμεσονύκτια προβολή έκπληξη με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους !
• Τέλος, ένα ειδικό αφιέρωμα με 12 ταινίες ( 5 εκ των οποίων σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα) που αναφέρονται σε άτομα με αναπηρίες φιλοξενεί το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπό τον τίτλο «Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι ίσοι». Καθημερινά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει μια ταινία του αφιερώματος, ενώ η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου είναι εξ ολοκλήρου ένα αφιέρωμα με παρεμβάσεις Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες καθώς και ταινίες σκηνοθετών με ανάλογο θέμα.[ακολουθεί ειδική αναφορά]. Το αφιέρωμα ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από masteclasses, εργαστήρια, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις
που συνθέτουν μια Γιορτή του Κινηματογράφου.