H Eλλάδα θέλει τη δόση της αλλά και η Μέρκελ θέλει «εδώ και τώρα» τον ΟΤΕ
Η αξίωση της Γερμανίας για πλήρη απεμπλοκή του ελληνικού Δημοσίου από τον ΟΤΕ είναι ο βασικός παράγοντας που μπλόκαρε την άμεση εκταμίευσητης δόσης των 7,5 δις ευρώ – εκταμίευση η οποία, εάν δεν υπάρξει άμεση λύση σήμερα μπορεί να παραπεμφθεί ακόμη και μετά το δημοψήφισμα για το Brexit της 23ης Ιουνίου.
Το παρασκήνιο του EWG
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup, η γερμανική πλευρά ζήτησε, στην πράξη, όχι μόνον την άμεση μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και την αποποίηση από την ελληνική πλευρά κάθε δικαιώματος διατήρησης έστω και ελάχιστου ποσοστού στον Οργανισμό.
Σήμερα, το ελληνικό δημόσιο έχει ακόμη μερίδιο 6%, ενώ εμμέσως ελέγχει κι ένα επιπλέον 4% που ανήκει στο ΙΚΑ με δυνατότητα επαναγοράς από το κράτος.
Κατά τις ίδιες πηγές, το Βερολίνο ζητά να κατοχυρωθεί νομικά αυτή η αποποίηση εντός της σημερινής ημέρας προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο επόμενο EuroWorkingGroup, μεθαύριο Πέμπτη.
Έως το τέλος Ιουνίου η δόση
Σε διαφορετική περίπτωση, και με δεδομένο το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια και από το ΔΣ του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) το θρίλερ της «ουράς» της αξιολόγησης είναι πιθανό να μείνει ανοιχτό έως το τέλος Ιουνίου.
Είναι ενδεικτικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες το βράδυ ότι η εκταμίευση θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι προχθές οι ίδιες πηγές διαμήνυαν ότι η δόση θα έρθει πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα.
Εξίσου ενδεικτική είναι και η δήλωση του επιτρόπουΠιερ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει το 95% των προαπαιτούμενων», ενώ και εκείνος έκανε λόγο για εκταμίευση «μέσα στον Ιούνιο».
Η σύμβαση για το Ελληνικό
Στα… υπόλοιπα του 5% των προαπαιτούμενων, πλην του ΟΤΕ, οι δανειστές συμπεριλαμβάνουν επίσης την υπογραφή του Μνημονίου για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development, την κατοχύρωση του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και, κατά ορισμένες πληροφορίες, και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η υπογραφή του Μνημονίου για το Ελληνικό θεωρείται θέμα ωρών, καίτοι έως χθες το βράδυ υπήρχαν ακόμη ανοιχτά ορισμένα νομοτεχνικά ζητήματα ανάμεσα στο Δημόσιο και την κοινοπραξία των επενδυτών.
Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί αποκτά πλέον το θέμα του ΟΤΕ, με τις πληροφορίες από κοινοτικές πηγές να φέρουν την Γερμανία να έχει δώσει διορία έως σήμερα το μεσημέρι για την επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας…
http://agonaskritis.gr