Αύξηση τουριστών στην Ελλάδα
Αύξηση 7,1% σημειώθηκε το 2015 στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα με τον αριθμό των τουριστών να ανέρχεται σε 23.599.455 άτομα, όπως προκύπτει από την Eρευνα Συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Aναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (87,8%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου – ∆εκεµβρίου 2015 αύξηση 6,4%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου Ιανουαρίου – ∆εκεµβρίου 2014, ενώ από τα κράτη – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεγράφη αύξηση 13%. Σηµαντική αύξηση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας (28,8%), τη Βουλγαρία (23,9%), τη Γερµανία (14,3%), το Ηνωµένο Βασίλειο (14,7%), την Ιταλία (21,3%) και την Πολωνία (28,1%), ενώ σηµαντική µείωση σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τη Ρωσία (-59%) και τη Σερβία (-26,2%).
Αύξηση των αφίξεων παρατηρείται και από τις υπόλοιπες ηπείρους. Σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Αµερική µε µεγάλη συµβολή από τις Η.Π.Α. (3,2%) και από την Ασία µε µεγάλη συµβολή αφίξεων από την Τουρκία (4,9%).
Τη µεγαλύτερη συµµετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει η Π.Γ.∆.Μ. (12,8%) και ακολουθούν η Γερµανία (11,9%), το Ηνωµένο Βασίλειο (10,2%), η Βουλγαρία (8,1%), η Γαλλία (6,4%) και η Ιταλία (5,7%).
Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και τον σταθµό εισόδου παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς. Οσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόµιο των Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (17,5%) και ακολουθούν το αεροδρόµιο του Ηρακλείου (10,6%) και της Ρόδου (8%). Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς είναι οι Εύζωνοι (9,8%) και ο Προµαχώνας (6,9%).
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ
Στο μεταξύ, δράσεις για την προώθηση των ελληνικών προορισμών και του βιώσιμου τουρισμού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “EDEN” (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας) συζήτησαν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σε συνάντησή τους στο Υπουργείο.
Η κα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκης με σημαντική προσφορά στην παγκόσμια προβολή της χώρας και με ενεργό συνεισφορά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, επελέγη ως Εθνική Πρέσβειρα στο πρόγραμμα “EDEN” για την προβολή των βραβευμένων ελληνικών προορισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι εθνικοί πρέσβεις “EDEN” καλούνται να προωθήσουν το μήνυμα: «Η Ευρώπη είναι γεμάτη από κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλυφθούν» καθώς και να προάγουν την ιδέα ενός υγιούς, οικολογικά φιλικού και βιώσιμου τουρισμού και τρόπου ζωής.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη ανεπτυγμένων που αναπτύσσονται τουριστικά σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Από το 2007 έχουν βραβευθεί 6 ελληνικοί προορισμοί: Φλώρινα, Γρεβενά, Λέσβος, Σέρρες, Δελφοί και Μαραθώνας.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΙΣΡΟΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
Εξάλλου, η τουριστική κίνηση στα 5 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν τα βασικά σημεία εισροής προσφυγικών κυμάτων, είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους, με αύξηση της επιδότησης των τουριστικών μονάδων τους, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2015 – 2016.
Με απόφαση της αν. υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, σε συνεργασία με την αν. υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τη διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ. Μαρία Καραμεσίνη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, που θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, θα δικαιούνται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διακοπές έως και 10 ημερών και όχι πέντε, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.
«Η υποστήριξη των συγκεκριμένων νησιών, που παραδοσιακά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αλλά πλήττονται, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, κρίνεται αναγκαία» δήλωσε χθες η κα Αντωνοπούλου.
Το χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι έως 30.11.2016. Οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και ένταξής τους στο Μητρώο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ
Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του τουριστικού κλάδου έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα, που, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), κάνουν λόγο επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα της χώρας. Μάλιστα ο Σ.Ε.Τ.Ε. απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο “τέλος” κινείται στη σφαίρα του παράλογου και αν προστεθεί στο σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα του τουρισμού, θα σημαίνει αυτόματα την καταστροφή του».
«Με γνώμονα ότι η τουριστική περίοδος του 2016 έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις για το σύνολο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και επειδή, ήδη, σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, αλλά και οι τουριστικοί οργανισμοί, συνεργάτες του, στη διεθνή τουριστική αγορά – βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και σε σύγχυση σχετικά με τις ως άνω πληροφορίες, παρακαλούμε να τις διαψεύσετε» σημειώνει στην επιστολή ο Σ.Ε.Τ.Ε.
Παράλληλα, παρατηρεί «ότι ο τομέας του τουρισμού συνεχίζει να πλήττεται και από άλλα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και του τέλους ταξινόμησης Ι.Χ. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια, επιβαρύνσεις και στρεβλώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες του κλάδου της ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά και στις μεταφορές, γενικότερα.
Από την πλευρά της η Π.Ο.Ξ. σε ανακοίνωση της, σημειώνει ότι τα «ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους προκειμένου, να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό».
Στο μεταξύ η Π.Ο.Ξ. εστιάζει στα παράνομες διανυκτερεύσεις, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.