Δύο κείμενα για μία πρώτη συμφωνία μέχρι την Κυριακή

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσε έναν πρωταρχικό στόχο, μετά την ολοκλήρωση του τετράωρου γύρου διαπραγματεύσεων που είχε την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως είπε ο υπουργός, «ελπίζουμε σε μια πρώτη συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής», διευκρινίζοντας πως ο στόχος είναι να υπάρξει μία τελική συμφωνία, η οποία όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι στο πεδίο αυτό, υπάρχει ακόμα διαφωνία.

Κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα που είχε η ατζέντα των δύο πλευρών: ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια. Αν και υπάρχουν σημεία διαφωνίας, εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύγκλιση ως την προσεχή Κυριακή, 10 Απριλίου.

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Όπως συμπλήρωσε, θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς (και κυρίως με τον ESM, διότι πρόκειται για δάνειο του ESM) και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ. Τα κείμενα αυτά θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι ίδια.

Όπως αναμένεται, λοιπόν, μέχρι την Κυριακή θα υπάρχουν δύο κείμενα συμφωνίας: το ένα θα αφορά την Ε.Ε. και το άλλο το ΔΝΤ. Αυτά τα δύο κείμενα -έπειτα από τις σχετικές «διορθώσεις» που θα υποστούν- αναμένεται να τα παρουσιάσει ο υπουργός στο κρίσιμο Eurogroup της 22ης Απριλίου, όπου θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

efsyn