Ανοίγουν τα Τέμπη, αποχωρούν οι αγρότες

ÌÐËÏÊÏ ÁÃÑÏÔÙÍ ÓÔÁ ÔÅÌÐÇ (EUROKINISSI/ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)Συντεταγμένη αποχώρηση από το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισαν για αύριο το πρωί στις 11 οι αγρότες, μετά τη συνεδρίασή τους. Αποτιμώντας τις 37 ημέρες του αγώνα τους, αποφάσισαν να αποχωρήσουν προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της συντονιστικής Επιτροπής, Παναγιώτη Καλογιάννη, η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο αλλά στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με ον πρωθυπουργό κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον αγροτικό κόσμο.

Ωστόσο εκτίμησε ότι υπήρξαν οφέλη από τον αγώνα τα οποία συνόψισε ως εξής:

«Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ως το 2021 και 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης την ρύθμιση επανασύνδεσης με την ΔΕΗ για τα αρδευτικά όπως και την ρύθμιση δανείων των αγροτών ώστε να δικαιούνται όλοι οι αγρότες «κάρτα αγρότη».

Τα προβλήματα των αγροτών, είπε ο Π. Καλογιάννης, είναι πολύ μεγάλα όσον αφορά στην προσπάθεια που καταβάλουν να παράξουν και στην πορεία η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είμαστε παρόντες» κατέληξε ο κ Καλογιάννης.

Ραντεβού στο Κιλελέρ

Μια πρόσκληση προς τους συναδέλφους τους από άλλα μπλόκα για κοινό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ την Κυριακή αλλά και την απόφασή τους να συνεχίσουν τονα γώνα τους έως ότου ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους, ήταν το αποτέλεσμα της συνέλευσης τωνα γροτών στο μπλόκο της Νίκαιας.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αγρότες της Νίκαις δηλώνουν ότι παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη πάνω από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν «τα εξοντωτικά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των “δανειστών” και των κάθε είδους συνεταίρων της».

Σημειώνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως  αυτά που αφορούν το ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τα «κόκκινα δάνεια» και τα «αγροτοδικεία».

Ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.

Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, Ρίζο Μαρούδα, την Κυριακή, στο Κιλελέρ, θα λάβουν όλοι μαζί τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα.

Η ανακοίνωση της Νίκαιας

PDF iconΜπλόκο της Νίκαιας

Ανοιχτός ο Προμαχώνας, κλειστή η Εξοχή

Οι αγρότες έχουν ανοίξει τουλάχιστον για σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως ανακοίνωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιος Λίτος, «για σήμερα τουλάχιστον δεν πρόκειται να κλείσουμε πάλι. Αύριο βλέπουμε».

Στο τελωνείο της Εξοχής, επί ελληνικού εδάφους, εξακολουθεί να ισχύει ο επ’ αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες. Όσον αφορά την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις του μπλόκου, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι.

Ο Βασίλης Καστίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπή, δήλωσε πάντως ότι «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Ελεύθερο και το τελωνείο της Δοϊράνης

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έλαβαν οι συμμετέχοντες σε αυτό.

Σε δήλωσή του, το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιώργος Τερζής, είπε ότι οι αγρότες φεύγουν, «ορισμένοι από απόψε κιόλας, απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό που είχαν και οι δύο αντιπροσωπείες και παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που θα τις παρακολουθούμε στενά».

Νωρίτερα είχε γίνει συμβολικός αποκλεισμός δύο ωρών.

Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδος, με ολιγόωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία ανακοινώθηκε ότι θα μείνει κλειστή σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων από 18.00 το απόγευμα έως 23.00 το βράδυ, ωστόσο δεν αποκλείονται και αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, ανακοίνωσαν ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση την ανακοίνωση του συνόλου των δεσμεύσεων και των προτάσεων που συζητήθηκαν στην συνάντηση της Πέμπτης στο μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων».

Στο μπλόκο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας αναμένεται η εθνική οδός Πατρών – Πύργου να ανοίξει στις 10 το βράδυ, ενώ οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών στο ύψος του Αιγίου από τις 19.30 το βράδυ έως και τις 23.30.

Στην Ηλεία, εξακολουθούν να παραμένουν τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στους κόμβους Κουρτεσίου και Αγίου Γεωργίου, ωστόσ δε έχουν ανακοινωθεί ακόμη τυχόν αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Τριφυλία: Εξετάζουν νέες μορφές αγώνα

Οι αγρότες της Τριφυλίας σήμερα αποχώρησαν συντεταγμένα από το μπλόκο στον κόμβο του Καλού Νερού οι αγρότες της Τριφυλίας, όπως είχαν αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη σε συνέλευσή τους στους Γαργαλιάνους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Νίκο Σινάνη, αυτό δεν σημαίναι «ότι εγκαταλείπουμε τους αγώνες. Αύριο θα συνέλθει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να καθορίσουμε τις νέες μορφές αγώνα, όπως καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κ.ά.».

Συνεχίζουν στο Ηράκλειο

Με κλειστή την εθνική οδό, παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής των Μαλίων οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου.

Επίσης, στα Πραιτώρια οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με το μπλόκο που έχουν στήσει, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου πραγματοποίησε το απογευμα στις 18.30 κινητοποίηση στον κόμβο της Φορτέτσας στο Ηράκλειο, κάνοντας λόγο για «μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους».

ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: Εκτίθενται όσοι απουσίασαν από τη συνάντηση

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε το παγκρήτιο αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη σημερινή ασφυχτική συγκυρία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές, για να αποχτήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, ως της πιο βασικής προϋπόθεσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Επίσης, αναφέρει ότι στο σχέδιο του ασφαλιστικού και φορολογικού, «οι αγρότες είχαν εξ αρχής και από το πρώτο σχέδιο πολύ μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με άλλους κλάδους επαγγελματιών και μεγαλύτερα ανταλλάγματα συγκριτικά. Οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στη συνάντηση της Δευτέρας είναι πολύ πιο θετικές και σημαντικές για τους αγρότες».

Και καταγγέλλει την απουσία της Κρήτης από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, «με ευθύνη των ίδιων των “εκπροσώπων” του αγροτικού χώρου του νησιού. Εκείνων που προτιμούν τα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί του πρωθυπουργικού τραπεζιού. Αυτών που επιδίδονται στους εντελώς απαράδεκτους προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως τονίζει, εκτέθηκαν στη συνείδηση της κοινής γνώμης εκείνοι που απουσίαζαν από τη συνάντηση και καταλήγει: «Δεν θα ήταν χρήσιμο να ακούσει ο πρωθυπουργός και τα προβλήματα της Κρήτης; Χαμένοι απ’ αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες της Κρήτης, που στερήθηκαν εξαιτίας των “εκπροσώπων” τους αυτή την ευκαιρία».

 

efsyn