Οι βελτιωτικές προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

katrougalos_20Δύο βελτιωτικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς «έριξε» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.
Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης» ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές οι αυτοτελείς απασχολούμενοι. Οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Να δίνουν πιο πολλά αυτοί που έχουν περισσότερα να δίνουν λιγότερα αυτοί που έχουν λιγότερα

«Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ευρώ το μήνα και όσοι δικηγόροι βγάζουν 60, 80, 100 χιλιάρικα το χρόνο και φορούν Armani και Dior. Εμείς, είπαμε από την αρχή ότι θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως με τις δυνάμεις του καθενός», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους φορείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πλαίσιο έγινε γενικά αποδεκτό από τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Ισονομία και ειδική μέριμνα για τους αδυνάτους

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και άφησαν να εννοηθεί πως θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

«Έχουμε στείλει πλήρη στοιχεία έως το 2019 και υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060 η οποία θα εξεταστεί», τόνισε επίσης ο Γ. Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να υπάρξει ισονομία και ειδική μέριμνα για τους αδυνάτους.

«Πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους. Αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, σε όλες τις κατηγορίες. Όχι μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ελ. επαγγελματίες και τους αγρότες» το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση σκληρή, προσδιορίζοντας πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και «θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο», ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές

Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».

Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

Και: «Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».

Θα «πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους», δήλωσε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός.

efsyn.gr