Δυναμικά αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα

promaxonas2Έναν αγώνα άνευ προηγουμένου ξεκίνησαν σύσσωμες οι τάξεις του πρωτογενούς τομέα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό – ζητήματα αλληλένδετα για την αγροτική τάξη.

Αποφασισμένοι είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών κατευθύνονται στα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της αστυνομίας, η οποία διέκοψε από το πρωί την κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο.

Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία. Αύριο αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Επεισόδια στην Κομοτηνή

Επεισόδια έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, όταν αγρότες ζήτησαν να συνομιλήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Όταν ο αστυνομικός διευθυντής τους διευκρίνισε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, οι αγρότες αντέδρασαν και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο.

Με χρήση χημικών και δακρυγόνων ακόμα και μέσα στο κτίριο απάντησαν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθώντας να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Τελικά με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο συναντήθηκε ο κ. Αποστόλου. Οι αγρότες εξερχόμενοι τόνισαν ότι ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση .

Δήλωσαν επίσης πως θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Ο κ. Αποστόλου είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ

Περισσότερα από 300 τρακτέρ στην πλατεία Αριστοτέλους μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, καθώς στο λιμάνι έχουν δεμένα τα καΐκια τους αλιείς του νομού.

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή.

Με επ’ αόριστον κλείσιμο του Προμαχώνα προειδοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου, εφόσον αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδα.

«Από αύριο ξεκινάμε κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό» ανέφερε ο συνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι αν δεν το πάρουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό «από το Σάββατο προχωράμε σε επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου».

Θυμίζουμε ότι περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν «κατασκηνώσει» από την Παρασκευή στο τελωνείου του Προμαχώνα -στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.