Προς συμβιβαστική λύση Μουζάλας και δήμαρχοι για τη μεταφορά μεταναστών

dimoi metanastesΣυμβιβαστική λύση για τη μεταφορά των μεταναστών αναζητούν οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν το πρωί, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση στις 5 το απόγευμα.

Ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το απόγευμα θα ανακοινωθεί μία συναινετική λύση, καθώς θα συζητηθούν ορισμένες προτάσεις προκειμένου να καταλήξουν σε αποδεκτή λύση, με μικρές αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως τόνισε.

«Πιστεύω πως στις 5 η ώρα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε μόνο καλά νέα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα λύνει το πρόβλημα έλλειψης χώρων για τη φιλοξενία των εκτοπισμένων, αλλά ταυτόχρονα θα αποδεικνύει στους κατοίκους πως οι ανησυχίες τους για μόνιμους καταυλισμούς «δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως η συνεργασία για τους προσωρινούς καταυλισμούς θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν και οι δήμαρχοι μετά τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για μια λύση κοινά αποδεκτή απ’ όλους.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά τους, τις οποίες θα καταθέσουν στον υπουργό. «Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια και υγεία» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, φαίνεται πως φεύγει από το τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και εξετάζεται η μεταφορά τους στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό. Στην πρόταση αυτή φαίνεται πως και οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων δεν εκφράζουν μεγάλες αντιρρήσεις.

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί από το γήπεδο του στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο οι οικονομικοί μετανάστες. Η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα της Τρίτης και στις 8 το πρωί της Τετάρτης έξω από το στάδιο. Παράλληλα, κάνει έκκληση να παρευρεθούν στο χώρο δικηγόροι για νομική υποστήριξη των μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα άλλοι 3.355 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τρία πλοία. Το «Blue Star 1» αποβίβασε 1022 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 760 είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο και οι 262 στη Χίο, το πλοίο «Blue Star Patmos» αποβίβασε 1197, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβίβασε 1136 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 578 είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο, οι 93 στη Χίο και οι 465 στη Σάμο.
tanea.gr