Πεντάστερες επενδύσεις εκατομμυρίων … καθ’ οδόν για Κρήτη

ksenodoxeio_0O ξενοδοχειακός κολοσσός της Marriott επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω… Ελούντας, ενώ στην Κρήτη κατεβαίνει από το επόμενο έτος και το Carlson Rezidor Hotel Group, ένα ακόμη γνωστό όνομα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, μεγαλοξενοδόχοι του νησιού σχεδιάζουν νέες 5άστερες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάποιες από τις οποίες είτε θα λειτουργήσουν, είτε θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται εντός του 2016.

Η Κρήτη, λοιπόν, στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία συγκεντρώνει τις περισσότερες πεντάστερες μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και την πρωτοκαθεδρία της ως τουριστικού προορισμού.

Ξεκινώντας από τη Μarriott, η οποία σημειωτέον είχε απασχολήσει ευρέως την επικαιρότητα όταν στο τέλος του 2013 είχε αποφάσισε να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά εγκαταλείποντας τη συνεργασία της με τον όμιλο Παρασκευαΐδη στο ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, η έλευσή της τώρα στην Κρήτη «αντιπροσωπεύει μία σημαντική κίνηση για την αλυσίδα σε έναν καινούριο προορισμό, στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί ο όμιλος στην ευρωπαϊκή αγορά». Η επιστροφή της Marriott γίνεται μέσω του βραβευμένου «Domes of Elounda», της Ledra Hotels and Villas, το οποίο εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα των Autograph Collection Hotels. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το comeback του ξενοδοχειακού κολοσσού στη χώρα μας θα έχει και συνέχεια με την παρουσία και άλλων brands του ομίλου, ακριβώς λόγω της ανόδου συνολικά του ελληνικού τουρισμού.

Οσον αφορά ειδικά στα Autograph, που κάνουν μέσω Κρήτης το ντεμπούτο τους στην ελληνική αγορά, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Ιανουάριο του 2010, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand για τον όμιλο και περιλαμβάνουν πάνω από 80 ξενοδοχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Καραϊβική και τη Νότια Αμερική. Η Autograph Collection περιλαμβάνει ανεξάρτητα ξενοδοχεία σε επιλεγμένους προορισμούς που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, τον πλούσιο χαρακτήρα και τις διαφορετικές πτυχές τους.

Η Marriot

«Η Marriott επιθυμούσε να στηρίξει την ανάπτυξή της στην Ελλάδα με την παρουσία των Autograph Collection σε δυναμικούς προορισμούς και ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτουν έντονη “προσωπικότητα” και διακρίνονται για την αισθητική και την παροχή υψηλής στάθμης υπηρεσιών», αναφέρει στο «Newmoney.gr» ο κ. Γιώργος Σπανός, αντιπρόεδρος της Ledra Hotels and Villas S.A. «Με αυτό το σκεπτικό επέλεξε εμάς για την επιστροφή της στην Ελλάδα, ώστε να έχει παρουσία σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Τόσο εμείς, στη Ledra Hotels and Villas και στο “Domes of Elounda”, όσο και η Marriott μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στοχεύσεις. Σε σχέση με την περαιτέρω συνεργασία μας, όταν ξεκινάς ένα κοινό ταξίδι υπάρχουν ανοιχτές πιθανότητες για περισσότερες κοινές δράσεις. Ηδη με τη Mariott έχουμε μια καλή χημεία, η οποία δεν αποκλείεται να μας οδηγήσει και σε διεύρυνση της κοινής αυτής πορείας.

Θυμίζω ότι τώρα ξεκινάμε μία franchise εμπορική συνεργασία: Πλέον, η ομάδα πωλήσεων του “Domes” θα μπορεί να αξιοποιήσει όλη τη βάση δεδομένων της Marriott. Το “Domes” πλέον είναι στην ομπρέλα του brand πολυτελείας της Marriott, των Autograph Collection και ήδη παρουσιάζεται ως προορισμός σε ειδικά κοινά και επαγγελματίες του χώρου», προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο της Ledra Hotels and Villas περιλαμβάνει καταρχάς το «Domes of Elounda», με 78 πολυτελείς σουίτες και 40 βίλες, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την επέκτασή του με επένδυση ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται 28 Domes Luxury Residences με κάθε δυνατή ευκολία και μεγάλες ιδιωτικές πισίνες, καθώς και νέους χώρους που ενδείκνυνται για πολλές οικογενειακές δραστηριότητες για κάθε ηλικία. Επίσης, το «Sentido Elounda Blu», ένα deluxe τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο με 147 δωμάτια και σουίτες, καθώς και το σύμπλεγμα 9 πολυτελών κατοικιών με ξεχωριστή ιδιωτικότητα με την επωνυμία «Pleiades Luxurious Villas».

Τα νέα 5άστερα της Κρήτης

Πέραν του ομίλου της Μarriott, ακόμη ένα μεγάλο όνομα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς επεκτείνει από το 2016 την παρουσία του στη χώρα μας. Από τη νέα σεζόν θα λειτουργήσει με τη νέα επωνυμία «Radisson Blu Beach Resort» και το «Minos Imperial» της οικογένειας Γενιατάκη, στη Μίλατο Λασιθίου, κατόπιν της συμφωνίας franchise που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Το «Radisson Blu Beach Resort» θα ανοίξει πλήρως ανακαινισμένο υπό την ομπρέλα της Radisson Blu, μέλους του Carlson Rezidor Hotel Group, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1.370 ξενοδοχείων σε 110 χώρες και επεκτείνει έτσι περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας – δραστηριοποιείται ήδη από το 2012 στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά μέσω του «Radisson Blu Park Hotel Athens». Σημειωτέον ότι το «Minos Imperial Luxury Beach Resort» βραβεύτηκε φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά στα World Travel Awards, κερδίζοντας δύο βραβεία: αναδέχθηκε Καλύτερο All-Inclusive Ξενοδοχείο στην Ελλάδα και Καλύτερο Οικογενειακό Ξενοδοχείο στη Μεσόγειο.

Νέες επενδύσεις

Αντίστοιχη διάκριση από την TUI έλαβε και το «Pilot Beach Resort» της οικογένειας Παπαδάκη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, στον κόλπο του Αλμυρού, ανάμεσα στα Χανιά και το Ρέθυμνο, η οποία στην ίδια περιοχή έχει στα σκαριά μία νέα μονάδα 5 αστέρων. Η νέα μονάδα βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού. Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρεί ο όμιλος Μαθιουλάκη για την κατασκευή της νέας 5άστερης μονάδας που σχεδιάζει στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου. Ο όμιλος ήδη λειτουργεί το πεντάστερο «Minoa Palace Resort & Spa» στην περιοχή των Χανίων, για το οποίο μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Newmoney.gr» ο κ. Γιώργος Μαθιουλάκης, «η φετινή σεζόν λήγει με ανεβασμένες πληρότητες της τάξεως του 85%. Η νέα επένδυση θα υλοποιηθεί σε έκταση 60 στρεμμάτων, αντιστοιχεί σε περίπου 40 εκατ. ευρώ και είναι δυναμικότητας περίπου 300 δωματίων. Το έργο ήδη έχει ήδη υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο, ωστόσο επί του παρόντος αναμένουμε λόγω των γενικότερων συνθηκών τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος». Oι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν καθυστερήσει τις τελικές υπογραφές για την πολυαναμενόμενη πεντάστερη επένδυση, συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, του ομίλου Minoan Group στην Κρήτη, όπου οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες θα μπορούσαν, ακόμη και με τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, να ξεκινήσουν εντός του 2016. Για την εν λόγω επένδυση, που προβλέπει συνολικά 1.936 κλίνες και υποδομές που θα έχουν φιλικότερη διάσταση στο περιβάλλον, η εταιρεία είχε ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 μισθώσει έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού

newmoney.gr