Ο Γ. Π. Εκκεκάκης ομορφαίνει και τιμά το Ρέθυμνο και την Κρήτη

ekkekakisΈνας χαρισματικός άνθρωπος που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία αυτού του τόπου και την ανάσυρση από τη λήθη και ανάδειξη αμέτρητων πτυχών της ζωής του νησιού μας από εκατοντάδες χρόνια πριν.

Καθηγητής της φυσικής αγωγής δεν αρκέστηκε σε αυτήν την ειδίκευσή του αλλά ασχολήθηκε, όσο ελάχιστοι άλλοι, στην συλλογή και έρευνα σε αμέτρητα άγνωστα βιβλία και χειρόγραφα περασμένων εποχών που τα απέκτησε, με προσωπική του δαπάνη από δημοπρασίες στην Ελλάδα ή του εξωτερικού… Δεν θα επεκταθώ σε αμέτρητες άλλες δραστηριότητες του Γεωργίου Εκκεκάκη, αλλά νομίζω ότι κάποτε θα πρέπει να τιμηθεί από τους Κρητικούς, από τους ανθρώπους και φορείς που έχουν συναίσθηση του τεράστιου έργου του και της προσφοράς του σε αυτόν τον τόπο, ιδίως στη σημερινή εποχή όπου ενδιαφέρον από πολλούς υπάρχει για τα της Κρήτης μόνον όταν θα αποκομίσουν κάτι σε οικονομικό ή άλλο όφελος».

Ο Α. Πλυμάκης περίγραψε με το σχόλιό του εκείνο έναν τύπο ανθρώπου, που ήταν ούτως ή άλλως σπανιότατος ακόμα και σε καλύτερες πνευματικά εποχές, και που σήμερα τείνει να εκλείψει: τον «Κρητολόγο». Κάτω από αυτό τον τίτλο θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε όχι παραπάνω από μια δωδεκάδα Κρήτες και μη: τους Στέφανο Ξανθουδίδη, Νικόλαο Πλάτωνα, Στέργιο Σπανάκη, Νικόλαο Σταυρινίδη, Μενέλαο Παρλαμά, Ελευθέριο Πλατάκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό, Paul Faure, Θεοχάρη Δετοράκη, Στυλιανό Αλεξίου. Μέσα στην τιμητική δωδεκάδα εντάσσεται και ένας μοναδικός συμπολίτης μας, ο Γιώργος Εκκεκάκης.

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τον «Κρητολόγο» ως τον επιστήμονα που είναι καταρχήν ιστοριοδίφης αλλά επεκτείνεται και σε άλλους, πέραν της ιστορίας, τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους απελθόντες υπήρξε ο Ελευθέριος Πλατάκης, επιστήμων φυσικός και φυσιοδίφης, σπηλαιολόγος, ονοματολόγος κ.ά. Από τους επιζώντες παράδειγμα αποτελεί ο Στυλιανός Αλεξίου, αρχαιολόγος, ιστορικός, φιλόλογος-κριτικός εκδότης κ.λπ.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα Κρητολόγου -και ελπίζω όχι το τελευταίο- είναι ο Γ. Π. Εκκεκάκης. Τι να πρωτογράψει γι’ αυτόν κανείς: γυμναστής το επάγγελμα, ερευνητής, ιστοριοδίφης, ιστορικός τοπιογράφος, βιβλιογράφος, συλλέκτης, ζωγράφος κ.ά. Σε όλα υπήρξε άριστος και σε όλα διακρίθηκε:

δείτε το άρθρο εδω