Οι “Σπορίτες” προτείνουν τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων στα Χανιά

20120517_laxanokipoi-1Το ένστικτο ποτέ δεν πρόδωσε τον άνθρωπο,αν και ο ίδιος το άφησε να αδρανοποιηθεί. Σε δύσκολες περιόδους ,όπως και αυτή που διανύουμε ο άνθρωπος με ενστικτώδεις κινήσεις προσπαθεί και πάλι να επιβιώσει.

Κινητοποιεί τις κοιμισμένες δυνάμεις του και τα αντανακλαστικά αρχίζουν να ενεργούν σωστά.

Πρώτο καταφύγιο σε περιόδους πολέμου,οικονομικών κρίσεων αποτελεί η μητέρα γη. Μπορεί να ξεχνιέται και να εγκαταλείπεται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν τη θυμόμαστε, έστω και από ανάγκη,αυτή ανταποκρίνεται και μας καλοδέχεται. Φτάνει να φερθούμε με σεβασμό στους νόμους με τους οποίους η ίδια λειτουργεί

Άνθρωποι ως άτομα ή ομαδικά, δημοτικοί και συνεταιριστικοί φορείς καταφεύγουν στη γη για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη προς το ζην. Αυτό θυμίζει την επάνοδο εν μέρει στην οικιακή οικονομία που εφαρμοζόταν για χιλιάδες χρόνια σε όλες τις ηπείρους τη ς Γης και έτσι διατηρήθηκε η ανθρωπότητα. Από τη μιά άκρη της χώρας μέχρι την άλλη ,σαν να διαπέρασε ένα ρεύμα ελπίδας τους ανθρώπους , άρχισαν να στήνουν λαχανόκηπους. Στον κήπο του σπιτιού, στο χέρσο χωράφι, σε χώρους διαφόρων φορέων με την επιμέλεια εθελοντικών ομάδων,σε δημοτικούς χώρους με την επιμέλεια αρκετών Δήμων όπως στήν Βέροια.Λάρισσα,Αλεξανδρούπολη, Θέρμη,Μαρούσι,Καλαμάτα,Σέρρες φύτρωσαν εκατοντάδες,ίσως χιλιάδες καινούργιοι λαχανόκηποι,ως αντίδοτο στην κρίση και για την εξασφάλιση έστω και μέρους των  αναγκαίων προς το ζην.

Στα Χανιά η δημοτική αρχή πρέπει να ενεργήσει ανάλογα.  Πρέπει να απαντήσει δημιουργικά σε αυτη την κοινωνική προκληση και αναγκαιότητα της εποχής μας.  Οι <Σπορίτες> ως ομάδα για την διάσωση των παραδοσιακων ποικιλιών θα ήθελαν  να βοηθήσουν και μπορουν να βοηθήσουν.Γιατί,πέραν του γενικού ωφέλους,θα ωφεληθούν και οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών αφού οι χρήστες των μικρών λαχανόκηπων πιστεύουμε θα τις προτιμήσουν.

Ας εντοπιστούν λοιπόν οι καταλληλοι χώροι όσο εγγύτερα στην πόλη γίνεται και πιστεύουμε ότι οι δημοτικοί λαχανόκηποι θα γίνουν πραγματικότητα και στα Χανιά.                        

ΣΠΟΡΙΤΕΣ