Χρυσή Άρκτος στην Ιρανική ταινία “Ναντέρ και Σιμίν”

Η ιρανική ταινία «Ναντέρ και Σιμίν: ένας χωρισμός» ήταν ο μεγάλος νικητής της φετινής Μπερλινάλε, φεύγοντας από το Βερολίνο με την Χρυσή Άρκτο, αλλά και δύο ακόμη σημαντικά βραβεία.

Σκηνοθετημένο από τον Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος το 2009 είχε αποσπάσει την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας για την ταινία «Τι απέγινε η Έλι», το ιρανικό δράμα δικαίωσε τα προγνωστικά που του είχαν δώσει τον τίτλο του φαβορί και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η Χρυσή Άρκτος

Η βράβευση της ταινίας φέρνει στην επιφάνεια την φυλάκιση του συμπατριώτη του Φαραντί, βραβευμένου σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, η οποία τον εμπόδισε να συμμετάσχει ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ.

Η ταινία φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός γάμου σε αποσύνθεση, που αναδεικνύει την σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακών και των σύγχρονων τρόπων σκέψης.

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τις αποτυχημένες προσπάθειες μιας γυναίκας να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει τον πατέρα του, που πάσχει από Αλτσχάιμερ, και να φύγει από το Ιράν με τη γυναίκα του και την κόρη τους.

Εκείνη τον εγκαταλείπει και, στη συνέχεια, ο άντρας της προσλαμβάνει μια νεαρή γυναίκα για τη φροντίδα του πατέρα του, για να ακολουθήσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα τινάξει στον αέρα την οικογένειά του.

Η ταινία ερευνά τις ταξικές διαφορές και τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, το θρησκευτικό συντηρητισμό και το δικαστικό σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την ταινία «Κοιμώμενη ασθένεια», η οποία, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε στην δημοσιογραφική προβολή.

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής για το ασπρόμαυρο «Το Άλογο του Τορίνου», μια αλληγορία πάνω στο εφήμερο της ζωής, η οποία απέσπασε και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και αποτελεί την τελευταία ταινία που γυρίζει ο σκηνοθέτης, κατά δήλωσή του.

Η Αργυρή Άρκτος για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο απονεμήθηκε στις πρωταγωνίστριες της ταινίας «Ναντέρ και Σιμίν: ένας χωρισμός», ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο απέσπασαν οι άνδρες πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας.

Στην ταινία του Φαραντί δόθηκε επίσης και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής που απονέμουν Καθολικοί και Προτεστάντες κριτικοί.

Την Αργυρή Άρκτο σεναρίου κέρδισε η αμερικανική ταινία «Η Άφεση του Αίματος» των Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι.

Η Αργυρή Άρκτος Καλλιτεχνικής Συμβολής απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στον διευθυντή φωτογραφίας Βόιτσεκ Στάρον, για την ταινία «Το Βραβείο», καθώς επίσης και στην παραγωγό και καλλιτεχνική διευθύντρια Μπάρμπαρα Ενρίκες, για την ίδια ταινία.

Το Βραβείο Καινοτομίας «Άλφρεντ Μπάουερ» απονεμήθηκε στην γερμανική ταινία «Αν όχι εμείς, ποιοι;» του Άντρες Φάιλ, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη δόθηκε στο «Πάνω στον Πάγο» του Άντριου Οκπεάνα Μακλίν.

Ελληνικό «χρώμα»

Διάκριση με… ελληνικό «χρώμα» αποτελεί η βράβευση της ταινίας «Αμνηστία», του αλβανού σκηνοθέτη Μπουγιάρ Αλιμάνι, που είναι ελληνοαλβανική συμπαραγωγή. Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα Φόρουμ του φεστιβάλ και απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Αιθουσαρχών Τέχνης.

Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βερολίνου ήταν φέτος η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

[tanea.gr]