Αντιδράσεις για το δίδυμο Τσακνή – Ταγματάρχη στη διοίκηση της ΕΡΤ
Παρά το σημαντικό βιογραφικό του καθενός στον τομέα του, η κριτική εστιάζει στα πολιτικά κριτήρια της επιλογής τους, καθώς και στην «ανακύκλωση» των ίδιων προσώπων σε διευθυντικές θέσεις.
Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής για πρόεδρος της νέας ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης για διευθύνων σύμβουλος επελέγησαν την Παρασκευή από το υπουργείο Επικρατείας, μεταξύ 153 υποψηφίων, και θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μαζί τους, ο Μιχάλης Γρηγορίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός ως μέλη του Δ.Σ.
Η τοποθέτησή τους, σύμφωνα με την «Αυγή», αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε και το νέο ΔΣ θα αναλάβει τα καθήκοντά του προκειμένου αμέσως να ξεκινήσει και η επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Η πλήρης σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΡΤ θα οριστικοποιηθεί με την εκλογή δύο μελών από τους εργαζόμενους, με άμεση ψηφοφορία.
Πάντως, ήδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη νέα ΕΡΤ, αλλά και για τον Διονύση Τσακνή, για τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια κομματική επιλογή, όταν θα έπρεπε να είχε προτιμηθεί κάποιος με εμπειρία στη διαχείριση ενός τηλεοπτικού σταθμού.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια ακριβώς πολιτική για τη νέα ΕΡΤ θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, γιατί ο Λάμπης Ταγματάγχης, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα, θεωρούσε κατά την προηγούμενη θηετία του στην κρατική τηλεόραση, πως οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ δεν έχουν θέση στο σώμα της ΕΡΤ, ότι είναι πολυτέλεια τα δύο δημόσια τηλεοπτικά κανάλια, πως δεν είναι τόσο αναγκαία η εσωτερική παραγωγή κ.ά.
Το «who is who» του νέου ΔΣ
Ο Διονύσης Τσακνής γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μουσική. Από το 1982 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 35 δίσκους, ένα μυθιστόρημα και ένα βιβλίο με θέμα το ταξίδι του στον χώρο της μουσικής. Από το 1996 μέχρι το 2010 ήταν μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Έχει συνεργαστεί με δημόσιες και ιδιωτικές θεατρικές σκηνές, εταιρικούς θιάσους και με δημοτικά περιφερειακά θέατρα. Έχει γράψει μουσική για 70 και πλέον θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Του έχουν απονεμηθεί τρία μουσικά βραβεία.
Ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και διοικητικό στέλεχος σε μια σειρά από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες: ΣΚΑΪ, ΑΝΤ-1, ΕΡΑ, “Ποντίκι”, “Πρώτη”, “Nova”. Έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ το διάστημα 2010-2012. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Μιχάλης Γρηγορίου αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες συνθέτες. Έχει διδάξει Κοινωνική Ιστορία της Μουσικής και Στοιχεία Ψυχολογίας της Μουσικής Αντίληψης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985-86) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2002-2003). To 2007 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στους τομείς της Σύνθεσης και της Μουσικολογίας.
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου έζησε και εργάστηκε για μια δεκαετία (1995-2005) στο Λονδίνο σε θέατρα του West End, στο Royal Court Theatre, το Edinburgh Festival, το Bac Theatre και αλλού. Παραστάσεις της έχουν προσκληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και θέατρα. Το 2011 ίδρυσε τη θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διευθύνει μέχρι σήμερα.
Ο Νίκος Τρανός σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1988) και του Παρισιού (1990-1991). Διδάσκει γλυπτική στην ΑΣΚΤ από το 1995. Είναι υπεύθυνος καθηγητής του Α’ εργαστηρίου γλυπτικής και αναπληρωτής πρύτανης. Έχει οργανώσει εργαστήρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.