entopia-cine-studioΤο Cine Studio στην Τεχνόπολη του Ηρακλείου της Κρήτης παρουσιάζει στις 4, 18 και 25 Απριλίου 2015 το μουσικό φεστιβάλ Εντοπία.

Η σειρά συναυλιών Εντοπία έχει θέμα τη σχέση μεταξύ μουσικής παραγωγής και χώρου, μέσα από το δίπολο ύπαιθρος/πόλη. Οι συναυλίες διοργανώνονται με σκοπό την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου ηχητικού ντοκυμαντέρ με το ίδιο θέμα για την Κρήτη. Με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την πειραματική και την κρητική μουσική σκηνή , κάθε συναυλία αποτελείται από τρία μέρη:

μουσικός πειραματισμός, μουσικός πειραματισμός με αναφορά σε παράδοσιακές/πολιτισμικές φόρμες, και μουσικός πειραματισμός πάνω σε πρωτότυπες περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις.

Επιπλέον, κάθε συναυλία συνοδεύεται το ίδιο απόγευμα από ένα σεμινάριο, και πριν την έναρξη, από μία συζήτηση με τους μουσικούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/4

19.00 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Κωστής Δρυγιανάκης

Σκηνοθετώντας ήχους: Σύγχρονες όψεις της μουσικής σύνθεσης: Το σεμινάριο θα εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στη σύνθεση μουσικής με την επέλαση της τεχνολογίας των ηχογραφήσεων, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά. Με μια αναφορά στις περιπτώσεις των φουτουριστών ζωγράφων, της γαλλικής «συγκεκριμένης μουσικής» και της νεώτερης ηλεκτροακουστικής μουσικής, ο Κωστής Δρυγιανάκης θα επιχειρήσει έναν μικρό α-ναστοχασμό πάνω στην προσωπική του συνθετική δουλειά, στην οποία τα μαγνητόφωνα αποτελούν βασικό εργαλείο.

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΜΕΡΟΣ 1: Γιάννης Κοτσώνης
ΜΕΡΟΣ 2: Couleur Local [Γιώργης Μανωλάκης, Γιάννης Καπετανάκης, Βασίλης Παπαδουράκης]

ΜΕΡΟΣ 3: Κωστής Δρυγιανάκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/4

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1: Στυλιανός Τζιρίτας , Οδυσσέας Τζιρίτας, Ντίνος Δομένικος, Αντώνης Ξαγάς

ΜΕΡΟΣ 2: Daulute [Γιάννης Παπατζανής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σιδέρης]

ΜΕΡΟΣ 3: Ion [Γιάννης Παπαϊωάννου]

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/4

19.00 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Spyweirdos [Σπύρος Πολυχρονόπουλος]

Ο γυμνός ήχος ως απόρρoια της καθαρής μουσικής. Η συμφωνία, η διαφωνία, ο θόρυβος και η πρόσληψή τους: Ο τεχνοκρατικός και διεκπεραιωτικός τρόπος σκέψης, τον οποίο απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργεί πλήξη. Οι τέχνες θα ήταν μια δυνατότητα διαφυγής. Όμως η προσπάθεια που απαιτείται από κάθε ακροατή, ούτως ώστε να εμπλακεί ουσιαστικά με το μουσικό έργο , απορρίπτεται, φοβούμενος ο ίδιος τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αντ’αυτού, καταπιέζεται ώστε να μπορέσει να αντέξει το αναπόφευκτα κοινότοπο, εντείνοντας έτσι την ανία του. Καθώς τα υποκείμενα εναρμονίζονται πλήρως, σε όλα τα επίπεδα, με τη σύγχρονη αντίληψη περί αρμονίας, χωρίς καμία τάση προς αμφισβήτησή της, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος ως απότοκο έχει την αύξηση της παραγωγής προϊόντων. Οποιαδήποτε χρήση της διαφωνίας και του θορύβου, σε έναν χώρο όπου οι παραγωγοί επικοινωνούν με τους καταναλωτές βάσει των όρων της αγοράς, έχει αυστηρά την προσδοκία να υπερτονίσει την αξία της υπάρχουσας πολιτισμικής δεσπόζουσας και σε καμία περίπτωση να την επαναπροσδιορίσει. Με άλλα λόγια, η χρήση της διαφωνίας και του θορύβου στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα χρησιμοποιεί το νέο, προκειμένου να πείσει πως τελικά δεν υπάρχει τίποτε νέο.

21.00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
22.00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1: Mohammad [Νίκος Βελιώτης, Coti K, Ilios]
ΜΕΡΟΣ 2: Ross Daly Trio [Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Μαρίτζια Κατσούνα]
ΜΕΡΟΣ 3: Spyweirdos [Σπύρος Πολυχρονόπουλος]

Επιμέλεια: Θέμης Πέλλας
Προγραμματισμός: Θέμης Πέλλας, Ελένη Πλουμίδη, Νίκος Τσαγκαράκης
Τεχνικός Ήχου: Βαγγέλης Αποστόλου