Βραδιά οινογευσίας σπιτικών κρασιών

175Βραδιά οινογευσίας σπιτικών κρασιών, η λεγόμενη χωρική οινοποίηση, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου σε Πανέθημο και Κρύα Βρύση του Δήμου Πλατανιά.


Τέσσερις πιστοποιημένοι οινογεύστες, σε αίθουσα του χωριού Πανέθημος, ανέλαβαν να αξιολογήσουν 74 δείγματα σπιτικών κρασιών, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο παλιό ελαιουργείο στην Κρύα Βρύση, όπου εκεί ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του άτυπου αυτού διαγωνισμού, ενώ παράλληλα συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους τρόπους βελτίωσης της χωρικής οινοποίησης. Η βραδιά περιελάμβανε ακόμα εκλεκτούς μεζέδες, μουσική καθώς και προβολή παλιών φωτογραφιών από Κρύα Βρύση και Πανέθημο.
«Η συμμετοχή είναι αρκετά ικανοποιητική, αφού δεχτήκαμε 74 δείγματα σπιτικών κρασιών τόσο από Πανέθημο, Κρύσα Βρύση, αλλά και από τα γύρω χωριά. Ο άτυπος αυτός διαγωνισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Νομό μας». Αυτό τόνισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανεθήμου – Κρύας Βρύσης Σπύρος Καρπαδάκης. Μετά και την ολοκλήρωση της οινογευσίας, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ένας από τους οινογεύστες, ο χημικός οινολόγος Ρομπέρτο Αλεξιάδης, τόνισε ότι «αυτό που διαπιστώσαμε σε γενικές γραμμές είναι ότι η ποιότητα όλων των κρασιών είναι αρκετή καλή, αν αναλογιστούμε ότι τα κρασιά αυτά είναι σπιτικά, η λεγόμενη χωρική οινοποίηση, που τα τεχνολογικά μέσα είναι περιορισμένα, ενώ και οι άνθρωποι που τα παράγουν είναι ερασιτέχνες. Αρα κάτω από αυτές τις συνθήκες το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Θα ήθελα να τονίσω ότι ορισμένα από τα κρασιά που δοκιμάσαμε είναι εξαιρετικά και εφάμιλλης ποιότητας με αρκετά τυποποιημένα κρασιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο». Από την πλευρά του ο επίσης οινογεύστης της βραδιάς, χημικός βιομηχανίας Ηλίας Καψωμένος, σημείωσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταληφθεί η μυστικοπάθεια που έχουν οι αγρότες και να αρχίσουν να συνεργάζονται. Δηλαδή θα πρέπει να αρχίσουν να συζητάνε μεταξύ τους, να μοιράζονται γνώσεις της χωρικής οινοποίησης. Ετσι θα βελτιωθεί η ποιότητα των κρασιών που παράγουν για ιδία κατανάλωση, ενώ θα πάψουν να επαναλαμβάνονται λάθη που κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός – Πολιτιστικός Φορέας “Τα Ομορφα Χωριά Μας” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου – Κρύας Βρύσης.

 

haniotika-nea