Ανθρακες… και… υδρογονάνθρακες

031-700x448

Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.
Paul Porter

Αυτά και πολλά άλλα περιγράφει ο απεσταλμένος το 1947 από τον πρόεδρο Τρούμαν στην Ελλάδα. Από τότε πέρασαν 66 χρόνια και δυστυχώς και ο σημερινός Αμερικανός πρέσβης κάπως έτσι θα περιγράφει τους σημερινούς πολιτικούς αυτής της χώρας. Αυτά σκεφτόμουν προ ημερών ακούγοντας τον γνωστό πλέον καθηγητή κ. Φώσκολο, που προσκεκλημένος από τον Ομιλο για την πολιτική και τον πολιτισμό, στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων, αναφέρθηκε στα αποθέματα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τη σημασία τους.
Πολλά είχε να μας πει ο κ. καθηγητής, ξεκινώντας από μια υπενθύμιση: ότι αυτά που ισχυριζόταν ο ίδιος πριν 4 χρόνια, τότε που όλοι μειδιούσαμε ακούγοντάς τον, έρχονται τώρα και μας τα επιβεβαιώνουν οι ξένοι επιστήμονες. Αυτό δείχνει άλλωστε και η μεγάλη συμμετοχή (150 στελέχη από 120 χώρες) στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων στην Αθήνα. Κι όμως αυτά τα 4 χρόνια γνώριζαν οι ιθύνοντες ότι, ξένες εταιρείες, χωρίς έγκριση από τις Ελληνικές Αρχές, έκαναν έρευνες νότια της Κρήτης για να εντοπίσουν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Και από αυτές τις έρευνες επιβεβαιωνόταν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα.
Παραδόξως όμως οι πολιτικοί μας το αποσιωπούσαν, με τη συμπεριφορά τους ήταν σαν να μην ήθελαν να γίνει γνωστό ότι η Ψωροκώσταινα διαθέτει πιθανώς πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Για μένα το πιο σημαντικό δεν ήταν η τεκμηριωμένη τοποθέτηση και η διαβεβαίωση ότι υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, άλλωστε το επιβεβαίωσε την επομένη της εσπερίδας και ο υπουργός κ. Μανιάτης λέγοντας: «Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο…», αυτό που με εξέπληξε και κατόπιν με έκανε να πέσω σε μελαγχολία ήταν η αναφορά και ο καυστικός τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο κ. καθηγητής την απροθυμία της Πολιτείας και των πολιτικών να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, την άρνηση των υπευθύνων να ακούσουν και να συνεργασθούν με κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες, γιατί ακόμα καθυστερούν να υπογράψουν τις συμβάσεις με τις εταιρείες που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς, όπως καταγγέλθηκε και στο προαναφερθέν συνέδριο στην Αθήνα.
Γιατί απλούστατα… υπάρχει ένα πολιτικό κατεστημένο το οποίο είναι εξαρτημένο από 5 – 6 οικονομικά ισχυρές οικογένειες στην Ελλάδα, όπου αυτό το πολιτικό προσωπικό για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν αναπτύσσει οικονομική πολιτική, για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για τους ισχυρούς προστάτες του. Ετσι απλά είναι τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα… όπως και τότε… το 1947, όπου δεν υπήρχε κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα… και δεν υπάρχει ούτε και σήμερα… απ’ ό,τι διαπιστώνουμε. Διαφορετικά πώς εξηγείται το γεγονός ότι το Υ.Π.Ε.Κ.Α. έδωσε άδεια σε γνωστούς επιχειρηματίες να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία από το 1997 μέχρι το 2016 με τιμή μονάδας 16 δολάρια, ενώ οι Ευρωπαίοι το πληρώνουν 11 δολάρια;
Αυτή η υπερκοστολόγηση στοιχίζει κατά τον κ. Φώσκολο στο ελληνικό Δημόσιο 400 εκατ. τον χρόνο. Ναι, καλά διαβάσατε, το καπέλο που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι 400 εκατ. τον χρόνο… αν το πολλαπλασιάσουμε επί 20 χρόνια… θα διακρίνουμε ίσως πού πήγε ένα μέρος των χρημάτων που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τα διάφορα μνημόνια που μας επιβάλλουν. Και διερωτώμαι κι εγώ μαζί με τον κ. καθηγητή μήπως περιμένουμε το 2016 που λήγει αυτή…. η πολύ ύποπτη σύμβαση για να ξεκινήσουμε να βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο; Γιατί το ελληνικό αέριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα είναι πολύ πιο φθηνό…
Τελειώνοντας θα ήθελα να κλείσω με ένα απόσπασμα από τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου προς την αμερικανική κυβέρνηση: «Αίσθησή μου είναι ότι το ελληνικό κράτος, έχοντας υποβάλει αίτηση βοήθειας και εποπτείας, έχει θέσει, στο μέτρο αυτό, όρια στην ίδια του την εθνική κυριαρχία». Οποιαδήποτε ομοιότητα των σημερινών πολιτικών μας ανδρών… με τους ατομιστές διψασμένους για εξουσία πολιτικούς του 1947… είναι εντελώς τυχαία;

του Σήφη Χιωτάκη

haniotika-nea.gr