Στα χέρια του Βενιζέλου το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

ÇÑÁÊËÅÉÏ ÄÇÌÁÑ×ÅÉÏ ÂÅÍÉÆÅËÏÓ Å ÅÐÉÓÊÅØÇ ÏÌÉËÉÁΤο νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιουργήθηκε από ομάδα στελεχών του κόμματος με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα έχει στόχο να «κινηθεί πάνω σε νέα κεφάλαια λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, τα πολιτικά δεδομένα της χώρας αλλά και τις προοπτικές για ένα σύγχρονο δημοκρατικό σοσιαλδημοκρατικού κόμμα σε μια νέα εποχή που ανοίγεται».


Οι προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, για το νέο καταστατικό, που βρίσκονται στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, μαζί με διάφορες άλλες παρεμβάσεις αναμένεται να κατατεθούν ως κείμενα προσυνεδριακού διαλόγου στα μέλη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ που θα μετέχουν στο συνέδριο του κόμματος 28 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται κεφάλαια για το τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, όπου γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών και των στελεχών, για το θεσμικό ρόλο του εκάστοτε προέδρου, αλλά και όλες εκείνες τις οργανωτικές αλλαγές που θα τεθούν προς έγκριση στο συνέδριο.
Διαβάστε τις αλλαγές προτείνονται στα κομματικά όργανα:
Α. Τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε
Επανειλημμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι το Συντακτικό 9ο Συνέδριο μας, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μετασχηματιστεί το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα.
Ένα κόμμα που πέρα από τις πολιτικές του θέσεις, θα μπορεί και με την οργάνωση και την λειτουργία του να εκφράζει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, της δυνάμεις της εθνικής προοπτικής και της ελπίδας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει την σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Έχουν συζητηθεί οι λόγοι για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Τώρα όμως φθάνουμε στην «στροφή». Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί πια με μια τολμηρή φυγή προς τα εμπρός, να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία, να οικοδομήσει νέες γέφυρες με τις λαϊκές δυνάμεις, να ξανανέβει μαζί με την άνοδο της χώρας.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι:
Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό, πιστό στις αξίες που του κληροδότησε ο Αντρέας Παπανδρέου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θέλουμε. Όχι λοιπόν στις λογικές του φόβου, της ηττοπάθειας, της παραίτησης. Προχωρούμε μπροστά με ψηλά το κεφάλι, για να ξαναγίνουμε ένας μεγάλος, ζωντανός, πλειοψηφικός πολιτικός οργανισμός.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Την σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Σύνθεση όμως σε προοδευτική και πλειοψηφική κατεύθυνση και όχι συμψηφισμούς και στρογγυλοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία.
Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητά του, την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στα ρεύματα και στις εκφάνσεις της, αλλά οργανωτικά συγκροτημένο, με «ραχοκοκαλιά», με θεσμικές δημοκρατικές λειτουργίες. Συντεταγμένο και παρεμβατικό με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνείται τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές. Δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους του, τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του.
Σέβεται, ακούει, αξιοποιεί, αξιολογεί δημοκρατικά και δίκαια και προστατεύει τα στελέχη του. Αναπτύσσει στην πράξη δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στους νέους. Τους εμπιστεύεται, τους αναθέτει ευθύνες. Η ανανέωση όμως ως διαρκές αίτημα πρέπει να στηρίζεται σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια, ώστε να ενδυναμώνει την ταυτότητα μας και να πολλαπλασιάζει την δυναμική μας προς την κοινωνία.
Αλλάζουμε τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής. Με ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Με θεσμούς και τολμηρές κινήσεις που εγγυώνται την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την διαφάνεια σε όλους τους τομείς.

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό κόμμα, συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής του στην κοινωνία και στην Βουλή. Ο εγγυητής της ενότητας, της συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας του. Διασφαλίζει ως πρώτος μεταξύ ίσων την συλλογική ηγεσία, την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική αποτελεσματικότητα της παράταξης.
Εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Το τακτικό Συνέδριο συνέρχεται κάθε 4 χρόνια. Στο μέσο της θητείας του (2 χρόνια) μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο Πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού.
Στο Συνέδριο μετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των οργανώσεων βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αριστίνδην συμμετέχουν μόνο:
τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
οι εκλεγμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές
οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Γραμματείς του Κινήματος
Οι πρώην βουλευτές μπορούν να συμμετέχουν μόνο με δικαίωμα λόγου.
Το Συνέδριο εκλέγει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) από 120 μέλη. Η ΚΠΕ συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και τα μέλη της ενεργοποιούνται στους επιμέρους τομείς και τις περιφερειακές οργανώσεις του Κινήματος.
Στην ΚΠΕ συμμετέχουν αριστίνδην μόνο οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Κινήματος.
Η ΚΠΕ εκλέγει τον Γραμματέα του Κινήματος και 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη για την πορεία του Κινήματος μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΚΠΕ.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετέχουν ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Γραμματέας της Νεολαίας.
Η Εθνική Συνδιάσκεψη συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Ομάδα των Ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των μεγάλων επιστημονικών συλλόγων, του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου, των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων (ανάπηροι, εθελοντισμός, πολιτισμός, εθελοντές κλπ), από εκπροσώπους της νεολαίας και των περιφερειακών επιτροπών. Επίσης από τα μέλη των Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Συνέρχεται σε τακτική σύνοδο κάθε χρόνο ως κεντρικό όργανο διαβούλευσης για προγραμματικά ζητήματα.
Για την εκλογή των Συνέδρων και των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζεται στο 10% των προς εκλογή θέσεων.
Για την εκλογή των άλλων οργάνων αποφασίζει η ΚΠΕ.
Η Κοινοβουλευτική ομάδα εκλέγει 5μελές Προεδρείο και λειτουργεί με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ και με κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του. Η ΚΟ συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα για την οργάνωση του έργου της. Οι βουλευτές συνδέονται με τους τομείς και την δράση του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει το έργο παρακολούθησης ενός Υπουργείου.
Η Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων βουλευτών είναι ανοιχτή, διαφανής, και έγκαιρη. Συγκροτείται με απόφαση της ΚΠΕ Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, η οποία προχωρεί σε προκριματικές εκλογές με την συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Οι εν ενεργεία βουλευτές κρίνονται κατευθείαν από την ΚΠΕ. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποτυπώνουν την συνέχεια και την ανανέωση του Κινήματος, ώστε να νιώθει η Κοινωνία ότι εκφράζεται μέσα από αυτά.
Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων είναι αρμόδια και για τις επιλογές Δημάρχων – Περιφερειαρχών. Για την επιλογή των Υποψηφίων Δημάρχων βαρύνουσα είναι η γνώμη της Δημοτικής Οργάνωσης. Μπορεί να διεξάγονται και προκριματικές εκλογές, με εξαίρεση τους 5 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Για τις τελικές επιλογές Περιφερειαρχών – Δημάρχων λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των δημοτικών – νομαρχιακών – περιφερειακών οργάνων.
Οι Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και Δράσης του Κινήματος εκλέγονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (της οποίας πρέπει να είναι μέλη).
Οι Τομείς συνδέονται με τα Περιφερειακά, Νομαρχιακά και Τοπικά όργανα του Κινήματος.
ΠΑΣΟΚ κόμμα αποκεντρωμένο με ισχυρή περιφερειακή δομή – ΠΑΣΟΚ: Κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας
Η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης μας για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Το κύριο βάρος θα το έχει η δημοτική οργάνωση, που αποτελεί και το βασικό πολιτικό κύτταρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι Δημοτικές Οργανώσεις λειτουργούν σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος μεγάλου δήμου. Διαθέτουν την κατάλληλη στέγη και υποδομή, λειτουργούν ως χώρος πολιτικού διαλόγου και δράσης, αναλαμβάνουν πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή τους, ενώ διασυνδέονται με όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, τους φορείς, τα σχολεία, τα ιδρύματα κ.ο.κ. Κάθε Δημοτική οργάνωση εκλέγει Συντονιστική Επιτροπή (5-7 μέλη), που λειτουργεί με επικεφαλής Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα (τους οποίους εκλέγει μεταξύ των μελών της).
Η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Οργάνωσης έχει την ευθύνη για την συλλογική λειτουργία στα όργανα των ΟΤΑ των μελών του ΠΑΣΟΚ που είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές αποτελούνται από 5-9 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της περιοχής. Για την Α΄ Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης ο αριθμός μπορεί να φτάνει μέχρι 11 μέλη.
Οι Ν.Ε. εκλέγουν Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα μεταξύ των μελών τους.
Σε περίπτωση που ο Δήμος ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια δεν εκλέγεται ΝΕ.
Οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις συγκροτούνται κατά τα πρότυπα της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Οι Περιφερειακές Επιτροπές συγκροτούνται από τους Γραμματείς και Αναπληρωτές Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας. Εκλέγουν μεταξύ αυτών τον Συντονιστή τους.
Στις Περιφερειακές Επιτροπές μετέχουν με δικαίωμα λόγου και τα μέλη της ΚΠΕ που ανήκουν σε οργανώσεις της Περιφέρειας.
Οι Περιφερειακές Επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής τους και παρακολουθούν την δουλειά των περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Οργάνων και την συλλογική λειτουργία των μελών του ΠΑΣΟΚ σε αυτά.
Ομάδα Πρωτοβουλίας πολιτών ΠΑΣΟΚ συγκροτείται και λειτουργεί σε κάθε γειτονιά ή χωριό στο πλαίσιο της αντίστοιχης Δημοτικής Οργάνωσης.
Επίσης μπορούν αν συγκροτούνται και ομάδες πρωτοβουλίας κατά θεματικό αντικείμενο και να συνδέονται άμεσα με τοπικά κοινωνικά κινήματα.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και όχι παθητικοί αποδέκτες ή απλοί εκτελεστές της «γραμμής». Αυτό διασφαλίζεται μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των οργανώσεων και μέσα από την εφαρμογή θεσμών άμεσης δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρονικών μεθόδων.
Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται σε χώρους εργασίας, μπορούν να συγκροτούν δίκτυα, τα οποία συντονίζονται από τον αρμόδιο Τομέα Συνδικαλιστικού. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους χώρους των Επιστημόνων , των ΕΒΕ και των Αγροτών.
Εκτός Λεκανοπεδίου, τα δίκτυα λειτουργούν υπό την ευθύνη της αντίστοιχης ΝΕ.
ΠΑΣΟΚ των νέων και των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και στις αρχές του Κινήματος. Εκφράζει τους νέους όλης της παράταξης κατά των 28 ετών. Έχει πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη πολιτική αυτονομία. Είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χειραφετημένη, με κοινωνικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού, του διαδικτύου κ.ο.κ.
Η Νεολαία έχει δική της δομή που καθορίζεται με απόφαση του Συνεδρίου της.
Τα μέλη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ως ισότιμα μέλη στις οργανώσεις του Κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπως το διαδίκτυο, ο εθελοντισμός, η οικολογία, η ανθρωπιστική βοήθεια κ.ο.κ
Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κ.ο.κ.
Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με όλα τα κοινωνικά κινήματα: αναπηρικό, γονεϊκό, καταναλωτικό, γυναικών κ.ο.κ.
ΠΑΣΟΚ ανοικτό στην κοινωνία και στα ρεύματα σκέψης.
Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό και πολυφωνικό, αλλά με στοχευμένο και σαφή λόγο και κοινή δράση μέσα και έξω από την Βουλή στο όνομα των ιδεών, των αρχών και των πεποιθήσεών του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στην κοινωνία, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εκφράζεται μέσα στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, να το τροφοδοτεί και να το αναζωογονεί.
Ρεύματα πολιτικής σκέψης συγκροτούνται και λειτουργούν ελεύθερα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.
Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης σκέψης. Η αποδοχή του πολιτικού του λόγου από την κοινωνία καθιστά αποτελεσματική την πολιτική του δράση. Η ενιαία δράση και η αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται μέσα από τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων, οι οποίες πρέπει να είναι σεβαστές από όλα τα μέλη τους.
Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα σκεπτόμενο που παράγει νέες ιδέες και ανοίγει νέα θέματα. Αξιοποιεί όλους τους παράπλευρους μηχανισμούς, όπως το ΙΣΤΑΜΕ κ.ο.κ και διασυνδέεται με τα πανεπιστήμια, με τα ΤΕΙ και με όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού που ασχολούνται με θεματολογία κρίσιμη για το πρόγραμμα και τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ είναι μια εσωτερική, όχι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτιστική ανατροπή. Αυτό απαιτεί υπέρβαση των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, του παραγοντισμού και των μικροφεουδαρχικών πρακτικών που απωθούν τις τοπικές κοινωνίες.
Η ανανεωμένη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κράτος, όταν αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους καθίσταται καταστατική αρχή που διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικες΄ και νοοτροπίες.
Η νέα αυτή αντίληψη για την σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους αφορά και την σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που το θέλουμε αυτόνομο, χειραφετημένο, αξιόπιστο, ικανό να υπερβεί την κρίση συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσης και την μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων. Κίνημα με οργανωτική υπόσταση, αλλά χωρίς μηχανιστικές αντιλήψεις και επαγγελματίες συνδικαλιστές που συγκροτούν προσωπικούς θύλακες επιρροής και «μονιμοποιούνται» στον ρόλο αυτό.
Βασική εγγύηση για την νέα σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους είναι η θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού θητειών (3) στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Ποσόστωση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ισχύουν μόνο για την ανανέωση των οργάνων του Κινήματος (υποχρεωτική ανανέωση του 30% σε κάθε εκλογή) και για την εκπροσώπηση των γυναικών (σε ποσοστό 30% του κάθε οργάνου).
ΠΑΣΟΚ με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Σοσιαλιστικό κίνημα
Το ΠΑΣΟΚ μετέχει πάντα ενεργά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Σοσιαλιστική Διεθνή. Η συμμετοχή του όμως αυτή γίνεται κτήμα όλων των στελεχών, των μελών και φίλων και όλων των οργανώσεών του, από το επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι το επίπεδο της δημοτικής οργάνωσης.

[spirospero]