Μεγαλο-γιατροί στο … ταμείο, υπό το φόβο των ποινικών ευθυνών

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ, έστω και σποραδικά, αρχίσουν να αποδίδουν κάποιους καρπούς.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 730 γιατροί, από την Αθήνα αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μετά την «επίσκεψη» που δέχθηκαν από τα συνεργεία του Σώματος, ζήτησαν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν για φοροδιαφεύγουσα ύλη, συνιστά ένα βήμα προόδου.

Βεβαίως, για να γίνει αυτό, προηγουμένως έπρεπε να «ξετιναχθούν» τα βιβλία τους, να αντιμετωπισθούν δικονομικά τερτίπια, σε αρκετές περιπτώσεις και βεβαίως να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί.

Όπου τα ευρήματα δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με βάση τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις. Κι επειδή στις περιπτώσεις αυτές, ο νέος νόμος δεν αστειεύεται, καθώς προβλέπει – πέραν όλων των άλλων – και ποινικές ευθύνες, οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους ζήτησαν να πληρώσουν τα πρόστιμα για να αποφύγουν τα πολλά μπλεξίματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η περίπτωση θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όσους πάρουν σειρά στο μέλλον για έλεγχο. Όπως εν πολλοίς λειτούργησε παραδειγματικά για τους γιατρούς η περίπτωση των δικηγόρων, που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι απομένει ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί, μέχρις ότου να μπει μια σειρά στο κομμάτι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. «Κάποια στιγμή όμως έπρεπε να γίνει μια αρχή, από κάπου» επισημαίνεται αρμοδίως.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί το χρονοβόρο της όλης προσπάθειας.

Για να φτάσουμε στο σημείο της πληρωμής των προστίμων, θα πρέπει να προηγηθούν μήνες διαδικαστικών ενεργειών, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα τυπικά και να παραμερίζονται τα ουσιαστικά τις περισσότερες φορές.

[newscode]