Στο εδώλιο της Χάγης ίσως καθίσει ο Καντάφι

Μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Κυρώσεις εις βάρος του λιβυκού καθεστώτος αποφάσισε η διεθνής κοινότητα, ενώ η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων μπορεί να επιβληθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για ένοπλη επέμβαση στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε το Σάββατο απαγόρευση των ταξιδιών στον Μουαµάρ Καντάφι, τα οκτώ παιδιά του, δύο εξαδέλφους του και ένδεκα στελέχη του καθεστώτος, συνολικά σε 22 ανθρώπους, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στο εξωτερικό. Επέβαλε επίσης εμπάργκο όπλων και κάλεσε το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο της Χάγης να ασκήσει διώξεις εις βάρος οποιουδήποτε ευθύνεται για φόνους διαδηλωτών. Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν για το µέλλον τη στρατιωτική επιλογή. Η αµερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον έφτασε χθες στη Γενεύη για διαβουλεύσεις µε τη Ρωσία, την Ε.Ε. και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις µε στόχο τον συντονισμό της διεθνούς απάντησης στη λιβυκή κρίση.

Ο βρετανός αμυντικός αναλυτής Τσαρλς Χέιµαν λέει πως µια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων µπορεί να επιβληθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα, µε την πρωτοβουλία µάλλον των ευρωπαϊκών δυνάμεων παρά των ΗΠΑ. Η Ιταλία ανέστειλε χθες την ισχύ µιας συνθήκης µε τη Λιβύη και µπορεί έτσι να επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών βάσεών της για επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. «Πιστεύω πως ο πρόεδρος Οµπάµα παραμένει σιωπηλός επειδή θέλει να πάρουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη», εξηγεί ο Χέιµαν. Σε κάθε περίπτωση, µια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα ήταν πιο «εύπεπτη» υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, παρά αν αποτελούσε πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα αν υποστηριζόταν από τον Αραβικό Σύνδεσμο ή ακόμη και από την Αφρικανική Ένωση.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τον εισαγγελέα του ∆ιεθνούς Ποινικού ∆ικαστηρίου να ερευνήσει τα γεγονότα στη Λιβύη για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η σχετική απόφαση ελήφθη οµοφώνως, παρότι πέντε από τα15 µέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ανάμεσα στα οποία η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ) αρνούνται να αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία αυτού του ∆ικαστηρίου και δεν έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του. Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του ∆Π∆ Λουίς Μορένο-Οκάµπο θα πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πορεία της έρευνάς του δύο µήνες µετά την υιοθέτηση της απόφασης και στη συνέχεια κάθε έξι µήνες. Αν ο Καντάφι πέσει και µια νέα κυβέρνηση συνεργαστεί µε το ∆Π∆, η έρευνα και η άσκηση διώξεων εις βάρος προσώπων µπορεί να καταστούν ευκολότερες.

Άμεση επέμβαση δεν δικαιολογείται

«Πρέπει να αντιµετωπίσουµε µε προσοχή το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης», λέει ο διευθυντής της συντηρητικής αμερικανικής «δεξαμενής εγκεφάλων» Middle East Forum, Ντάνιελ Πάιπς, ειδικός στη διεθνή πολιτική και την αντιτρομοκρατία. Είναι δελεαστική επειδή, πρώτον, ολόκληρη η παγκόσμια κοινή γνώμη θέλει να σταματήσει τις σφαγές του Καντάφι, δεύτερον, η Λιβύη είναι µια χώρα επίπεδη και αραιοκατοικημένη, τρίτον, ο στρατιωτικός µηχανισµός του ΝΑΤΟ είναι µόλις δυο βήματα µακριά. Όμως όλα αυτά δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την άμεση ανάληψη δράσης. ∆εν έχουμε αρχές οι οποίες να διέπουν την ενδεχομένη στρατιωτική απάντηση σε ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως αυτή».

«Ξεφύγαµε µέσα από την έρηµο Σαχάρα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

«Νιώθω τυχερός που γλίτωσα! Η διαφυγή µου µέσα από την έρημο της Σαχάρας στη Λιβύη ήταν σίγουρα η πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής µου!
Με έσωσε το γεγονός ότι είμαι ευρωπαίος πολίτης, χώρας-µέλους της Ε.Ε., η οποία µε τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς κατάφερε να µας φέρει πίσω σώους…».

Λαχτάρησε, αλλά είναι πλέον ασφαλής στο σπίτι του, µαζί µε τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Ο 60χρονος χημικός µηχανικός Αχιλλέας Γκέκας είναι από τους τελευταίους 8 Έλληνες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη Λιβύη µε C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που έσπευσε προς βοήθεια γερμανών εργαζομένων στην περιοχή, και µε τη συνεργασία γερμανικής και ελληνικής κυβέρνησης προχθές το βράδυ στη Σούδα Χανίων. «Η τοποθεσία όπου εργαζόμασταν, το Φάρεκ, στα νοτιοανατολικά, ήταν από τα πιο δύσκολα σημεία στη χώρα, µέσα στην έρημο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να µετακινηθούµε µε Ι.Χ. βόρεια ως τη Βεγγάζη, διανύοντας 500 χλµ. δρόμο. Κι από ‘κεί θα είχαμε να διανύσουμε αεροπορικώς τα υπόλοιπα 1.000 χλµ. ως την Τρίπολη», λέει στα «ΝΕΑ».

Το συγκρότημα της κυπριακής κατασκευαστικής εταιρείας, στο οποίο εδώ και 14 µήνες εργάζονταν για την κατασκευή µμεγάλης µονάδας φυσικού αερίου, έγινε στόχος µικρής ομάδας ενόπλων. «Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε δεχθεί την πρώτη από τις συνολικά τρεις επιθέσεις εναντίον µας. Οπλοφόροι µπήκαν στις εγκαταστάσεις για πλιάτσικο και µας έκλεψαν τρία αυτοκίνητα. Άλλα τόσα µας πήραν και την περασμένη Τρίτη, σε άλλες δύο ληστρικές επιδρομές τους.

Προκαλούσαν φθορές και λήστευαν όσους συναδέλφους έβρισκαν µπροστά τους, ενώ άδειασαν και το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας. Ευτυχώς εγώ και µερικοί άλλοι προλάβαμε να κρυφτούμε. Εγώ κλειδώθηκα στο γραφείο µου. Φοβήθηκα όσο ποτέ», περιγράφει. Με την πρώτη ευκαιρία ο Αχιλλέας Γκέκας και άλλοι εργαζόμενοι αναζήτησαν πιο ασφαλές καταφύγιο. «Με τα εναπομείναντα αυτοκίνητα φτάσαμε στο Τζιάλο, 80 χλµ. πιο µακριά, σε συγκρότημα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας. Εκεί µείναµε ώς και το περασμένο Σάββατο, όταν ειδοποιηθήκαμε από την εταιρεία µας που ήταν σε συνεννόηση µε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μας ζητήθηκε να ταξιδέψουμε οδικώς για άλλα 80 χιλιόμετρα ως το αεροδρόμιο Ναφοόρα. Αυτή τη φορά, συνολικά 45 Ευρωπαίοι είχαμε µαζί µας και άνδρες ασφαλείας που διέθεσε η εταιρεία µας για την προστασία µας…».

Ασταµάτητοι οι διαδηλωτές

Τυνησία Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Μοχάµεντ Γανούσι ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα από τις µεγάλες διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Τύνιδα, στα οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυµατίσθηκαν δεκάδες. Χθες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίµπα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της µεταβατικής κυβέρνησης, η οποία προωθεί τις µεταρρυθµίσεις που υποσχέθηκε µε αργούς ρυθμούς. Τον Γανούσι, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του ανατραπέντος προέδρου Μπεν Αλι, θα διαδεχθεί στην πρωθυπουργία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπεζί Σαΐντ Σέµπσι.

Οµάν: Οι πολίτες απαιτούν µεταρρυθµίσεις
∆ύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Οµάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν πολιτικές και οικονομικές µεταρρυθµίσεις. Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία της πόλης Σόχαρ, επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ προκαλώντας και δεκάδες τραυµατισµούς. ∆ιαδηλώσεις διοργανώθηκαν και στη νότια πόλη Σαλάλα. Ο σουλτάνος του Οµάν έκανε ανασχηµατισµό της κυβέρνησής του, αλλάζοντας έξι υπουργούς για λόγους «δημοσίου συμφέροντος».

Υεµένη: Λαοθάλασσα στους δρόµους
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να διεκδικούν οι διαδηλωτές την παραίτηση του προέδρου της χώρας Αλί Αµπντουλάχ Σάλεχ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι συντάσσονται µε τους νεαρούς διαδηλωτές. Το Σάββατο, σε µια κίνηση που αποτελεί µεγάλο πλήγμα για τον Σάλεχ, δύο δημοφιλείς ηγέτες από τη δική του φυλή ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποστήριξη στο πρόσωπό του. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν και χθες στην Υεμένη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, που συνεργάζεται στενά µε τις ΗΠΑ, ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

[tanea.gr]