Ασπίς, πρόνοια και απάτη …

Σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η ζημία που έχουν υποστεί δύο Ηρακλειώτες, οι οποίοι είχαν επενδύσει στον Όμιλο “Ασπίς” και συγκεκριμένα στην προσωπική εταιρεία Συμμετοχών του Παύλου Ψωμιάδη, “Aspis Capital”.

Ο ένας είναι γνωστός επιχειρηματίας στο Ηράκλειο, ο άλλος συνταξιούχος κτηματίας. Και οι δύο είναι μεταξύ των επενδυτών που έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Παύλου Ψωμιάδη και της οικογένειας του.

Όπως είναι γνωστό το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας έως και του ποσού των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πάγωμα» αφορά ακίνητη περιουσία σε Κηφισιά και Μύκονο καθώς και στο κτίριο της “Ασπίς” στο Μαρούσι.

Οι δύο Ηρακλειώτες δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανασφάλεια τους σε σχέση με τις επενδύσεις τους καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία εξέδιδε ομόλογα, τα οποία δεν είναι πουθενά διαπραγματεύσιμα και η τιμολόγηση τους γινόταν επίσης από την ίδια την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον συνταξιούχο κτηματία, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία του Ηρακλείου, είχε αγοράσει ομόλογα με επιτόκιο 7%. Όπως λέει, το πρόγραμμα έληγε τον Ιούνιο του 2010 οπότε και περίμενε να εισπράξει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η οργή του είναι μεγάλη τόσο απέναντι στον Ψωμιάδη όσο και εναντίον του κράτους που χορηγούσε πιστοποιητικά φερεγγυότητας στον Όμιλο, αν και γνώριζε το πρόβλημα που υπήρχε. «Μας έπεισαν για την αξιοπιστία της εταιρείας και επένδυσα ένα τεράστιο ποσό. Τώρα τι γίνεται; Οι ευθύνες είναι μεγάλες» διερωτάται.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο 57χρονος επιχειρηματίας είχε επενδύσει στην “Aspis Capital” με δύο προγράμματα. «Το πρώτο συμβόλαιο συνήφθη το 2005 για 240.000 ευρώ και έληγε το 2010. Το δεύτερο συμβόλαιο ήταν 350.000 ευρώ και έληγε τον Απρίλιο του 2013. Κάθε χρόνο λαμβάναμε τοκομερίδια. Συγκεκριμένα επρόκειτο να λάβω τα χρήματα από τα τοκομερίδια το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο αντίστοιχα αλλά δυστυχώς μας πρόλαβαν οι εξελίξεις».

«Η κατάσταση είναι τραγική. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό, το οποίο κατάφερα να συγκεντρώσω με πολλή δουλειά και το επένδυσα για τα παιδιά μου. Υπάρχει αγωνία αλλά και ανασφάλεια για το μέλλον» λέει ο 57χρονος, ο οποίος εισάγει ρούχα από την Κίνα και προμηθεύει τουριστικά καταστήματα στο νομό Ηρακλείου.

Και οι δύο απευθύνθηκαν σε γνωστό δικηγόρο της Αθήνας, ο οποίος σήμερα εκπροσωπεί και άλλους ζημιωθέντες που είχαν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Εντωμεταξύ δεκάδες ήταν και χθες οι ιδιώτες που επικοινωνούσαν στην «Π» ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο ζημιωθέντων από την “Ασπίς”.

Μεταξύ αυτών ένα ζευγάρι Ηρακλειωτών που είχαν κάνει αμφότεροι συνταξιοδοτικά προγράμματα, 17 και 15 χρόνια αντίστοιχα.

ΠΑΤΡΙΣ