Στα άκρα η σύγκρουση στην Αίγυπτο
Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Tουλάχιστον δέκα νεκροί και περισσότεροι από 1.500 τραυματίες. Πιέσεις απο Μπαν Κι Μουν να να αρχίσει η μετάβαση εξουσίας.Την αποχώρηση της κυβέρνησης Μουμπάρκ ζητούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Υποβάθμιση και από την Fitch.
Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς τουλάχιστον 10 διαδηλωτές έχουν χάσει από χθες τη ζωή τους από τα πυρά ομάδων προσκείμενων στον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.
Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.
[dailymotion width=”550″ height=”350″]http://www.dailymotion.com/video/xgvgqa_who-are-the-pro-mubarak-supportersy_news#from=embed[/dailymotion]
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρισκόντουσαν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
ΟΗΕ: Πρέπει να αρχίσει η μετάβαση εξουσίας
Η μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη βία στη χώρα.
Στην ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν για επιθέσεις, ο Μπαν απάντησε: “Πρέπει να υπάρχει πλήρης εγγύηση και να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, είτε των ειρηνικών διαδηλωτών είτε των δημοσιογράφων”.
“Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει πολύ προσεκτικά τις επιθυμίες του λαού”, σημείωσε.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για την αυξανόμενη βία στην Αίγυπτο και ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
“Ανησυχώ για την αυξανόμενη βία. Κάλεσα όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Οι βίαιες επιθέσεις κατά των ειρηνικών διαδηλωτών δεν είναι καθόλου αποδεκτές”, σημείωσε.
Εισαγγελική απαγόρευση εξόδου σε πρώην κυβερνητικά στελέχη
O Eισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Aσαφείς οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι τραυματίες κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επεισοδίων έχουν φτάσεις στους 700.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ,στους τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.
Tην ίδια στιγμή, νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Ουδέτερη ζώνη δημιούργησε ο στρατός για να εμποδίσει τις συγκρούσεις
Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου, ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε σήμερα δυνάμεις πεζικού δημιουργώντας με τον τρόπον αυτόν μια ουδέτερη ζώνη.
Δημοσιογράφος του Reuters στην περιοχή ανέφερε ότι τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται τώρα σε απόσταση 80 μέτρων το ένα από το άλλο.
Είναι η πρώτη αποφασιστική ενέργεια από την πλευρά του στρατού για να σταματήσει η βία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “η ουδέτερη ζώνη είναι εντελώς καλυμμένη με πέτρες μεγέθους γροθιάς, τις οποίες πετούν οι μεν στους δε”.
Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία μετά την ειρηνική διαδήλωση ζήτησαν από τον στρατό να επέμβει.
Την αποχώρηση της κυβέρνησης Μουμπάρκ ζητούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κι η κυβέρνησή του πρέπει να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, εάν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.
Ο Ίσαμ ελ-Ερίαν, ηγετικό στέλεχος του κινήματος, δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Reuters ότι η αδελφότητα ζητεί την “εκδίωξη του καθεστώτος, όχι του κράτους”.
“Η νομιμοποίηση του καθεστώτος τελείωσε, μαζί με του προέδρου, του αντιπροέδρου, των υπουργών, του κόμματός του, του κοινοβουλίου. Το είπαμε σαφώς. Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με αυτό, διότι έχει χάσει τη νομιμοποίησή του”, είπε.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρεται “Ζητούμε την εκδίωξη αυτού του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όλες τις παρατάξεις. Εάν αυτό το καθεστώς παραμείνει ακόμη και για ώρες, κύριό του μέλημα θα είναι να εκδικηθεί όλους του αντιπάλους του”.
ΟΟΣΑ: 90 εκατ. δολάρια το κόστος της διακοπής του Ιντερνετ στην Αίγυπτο
Η διακοπή του Ίντερνετ επί πέντε ημέρες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπολογίζεται ότι κόστισε στην Αίγυπτο 90 εκατομμύρια δολάρια και οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερες μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.
“Οι μπλοκαρισμένες υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου 3% και 4% του ΑΕΠ, δηλαδή επιφέρουν απώλεια 18 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως”, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε σύντομη ανακοίνωσή του.
“Θα είναι πολύ δυσκολότερο στο μέλλον να προσελκυθούν ξένες επιχειρήσεις και να πεισθούν ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν αξιόπιστα”, ενώ “ως τώρα η προσέλκυση των εταιρειών αυτών ήταν μια σημαντική στρατηγική της κυβέρνησης” της Αιγύπτου, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Η πρόσβαση στο Ίντερνετ αποκαταστάθηκε λίγο-πολύ χθες Τετάρτη στο Κάιρο, έπειτα από περισσότερες από πέντε ημέρες υποχρωτικής διακοπής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Σε 10 μέρες ανοίγει ξανά το χρηματιστήριο του Καΐρου
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από 10 ημέρες που παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.
Το Χρηματιστήριο είχε κλείσει την προηγούμενη Πέμπτη με μεγάλη πτώση που έφτασε το 10%, έπειτα από δύο ημέρες που κατέγραφε σημαντικές απώλειες ύψους 70 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών.
Υποβάθμιση και από την Fitch
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου από ΒΒ+ σε ΒΒ, ύστερα από αντίστοιχη κίνηση των οίκων Moody’s και Standard and Poor’s.
“Αυτή η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική ενίσχυση της εξέγερσης, την ώρα που ξεκινά αυτό που μοιάζει να είναι μία ρευστή πολιτική μετάβαση προς μία νέα κυβέρνηση, αλλά και τις αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Ρίτσαρντ Φοξ, στέλεχος της Fitch.
Ο βαθμός αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους της Αιγύπτου έχει τεθεί υπό αρνητική επιτήρηση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμιστεί εκ νέου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
[dailymotion width=”550″ height=”350″]http://www.dailymotion.com/video/xgvj06_escalade-de-violence-au-caire-no-comment_news#from=embed[/dailymotion]