Παρουσίαση βιβλίου στο πολιτιστικό κέντρο της Μητρόπολης “Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά”

Μια ξεχωριστή πνευματική εσπερίδα για τους απογόνους των Μικρασιατών στα Χανιά, χάρισε ο συγγραφέας – εκπαιδευτικός από το Ηράκλειο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλάκης με την παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου μετά από 11 πολυήμερα ευχάριστα ταξίδια στην παλιά ελεύθερη Ελλάδα, την αλησμόνητη Μικρασία.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων κα Στέλλα Χαριτάκη – Γκοζάνη, ο πρώην βουλευτής κ. Ιωσήφ Μιχελογιάννης και πολλοί άλλοι.
Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η κα Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τις κυρίες Αγγελική Κίρκου – Μαγαράκη και Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη. Η ανάγνωση των κειμένων έγινε από την κα Καίτη Κόρακα. Η παρουσίαση του βιβλίου συνδιοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, την Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος» και την Ενωση Πνευματικών Δημιουργών. Σε δήλωση του στα «Χ.Ν.» ο συγγραφέας τόνισε: ‘Φιλοξενούμαι στα Χανιά και μ’ έχει αγκαλιάσει ο κόσμος διότι παρουσιάζουμε ένα βιβλίο το «Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά» – Κρητικοί – Μικρασιάτες – Ιστορία. Αυτό το βιβλίο χρειάστηκε 11 ταξίδια για να γραφεί. Εχει μέσα ιστορία, την οποία τη χαρακτηρίζω αθέατη επειδή πάρθηκε μέσα από ημερολόγια στρατιωτών και αξιωματικών της εποχής οπότε φωτίζεται και η πλευρά η άσχημη, ας το πούμε, η ελληνική, δεν υπήρχαν μόνο κακοί Τούρκοι, υπήρχαν και καλοί Τούρκοι. Από την άλλη πλευρά είναι οι Τουρκοκρήτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Κρητικοί, είναι ένα ξένο σώμα εκεί. Ακόμα τους λένε γκιαούρηδες οι Τούρκοι και λένε ότι έχουμε το ίδιο αίμα. Να σκεφτεί κανείς ότι τα επίθετά τους είναι κρητικά: Χατζηδάκης, Σαϊτάκης, Κορδελάκης κ.λπ.’.
Σε δήλωσή της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών, κα Στέλλα Χαριτάκη – Γκοζάνη, επεσήμανε: ‘Η Αδελφότητα καλωσορίζει στα Χανιά μας τον δάσκαλο και συγγραφέα κ. Κωστή Κεφαλάκη από το Ηράκλειο. Με το έργο του «Αγκαλιά και ξενιτιά» ως τίτλο του βιβλίου μάς διδάσκει ότι η ζεστασιά, η παρηγοριά και η αγκαλιά των ανθρώπων μπορεί να μας βοηθήσει να ενταχθούμε και να κάνουμε και αποδοτική την ξενιτιά’.
Και ο βουλευτής κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, του οποίου, η σύζυγος έχει ρίζες από την Μικρασία, είπε: ‘Παρευρίσκομαι κι εγώ στην παρουσίαση του βιβλίου για την Μικρά Ασία επειδή η Μικρασία είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει όλους, μας ενώνει από παλιά, υπάρχει νοσταλγία, υπάρχει ιστορικότητα, κυρίως, όμως, υπάρχει η αλληλεγγύη και ό,τι μεταλαμπάδευσαν οι Μικρασιάτες στη χώρα. Και υπό αυτή την έννοια αλλά και επειδή η σύζυγός μου έχει ρίζες από εκεί θεώρησα χρέος να είμαι απόψε παρών στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου.

[haniotika-nea.gr]