Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το γερμανικό ZDF

“Μίκης Θεοδωράκης Συνθέτης” είναι το ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ZDF, που θα προβληθεί στις 4 Απριλίου του 2011, στην ARTE , στα πλαίσια μιας σειράς αφιερωμένης στους μεγάλους συνθέτες του 20ου αιώνα.

Η ταινία, διάρκειας 52 λεπτών,προβλήθηκε απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και την παρακολούθησε ο ίδιος ο συνθέτης, μαζί με τους συντελεστές της και τον πρόεδρο της Ταινιοθήκης, Νίκο Κούνδουρο, την Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή, την Ντόρα Μπακοπούλου, και άλλους μουσικούς που συμμετέχουν στην ταινία.

Το ηχόχρωμα της μουσικής γλώσσας του Θεοδωράκη, στο εξαιρετικά προσωπικό και ταυτόχρονα συλλογικό του έργο, αναδεικνύονται με ιδιαίτερη επιτυχία , στην ταινία που συνυπογράφουν οι σκηνοθέτες Αστέρης Κούτουλας και Κλάους Σάλγκε.

Ο λόγος του Θεοδωράκη , εξομολογητικός και κατατοπιστικός για τον θεατή. Από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια “μέσα στην μελαγχολία της κατοχής” και λίγο αργότερα τα πρώτα συμφωνικά του έργα που έγραψε στα στρατόπεδα της Ικαρίας και Μακρονήσου, “για να σπάσει την απραξία”. Η Κρήτη και η παραδοσιακή της μουσική, ο Ζορμπάς, και μετά στα μέσα της δεκαετίας του 50 , η υποτροφία στο Παρίσι και η αποστροφή του στους “ακαδημαϊκούς μουσικούς κύκλους του Παρισιού” , που τον ώθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να περάσει από την συμφωνική μουσική στην μελοποιημένη ποίηση και στα λαϊκά τραγούδια που έκαναν τον ίδιο και την Ελλάδα διάσημους σε όλο τον κόσμο. Από την δεκαετία του 80, “έμεινα εγώ κι ο εαυτός μου, με έναν άκρατο λυρισμό που γέννησε τις όπερες μου”.

Μαγνητοσκοπημένες πρόβες, συναυλίες, αρχειακό ανέκδοτο υλικό, αναδεικνύουν την μουσική πορεία του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος καταλήγει στην φράση : “στην ζωή μου έκανα αυτό που ήθελα και πήγα τόσο μακριά όσο μπορούσα να πάω”.

[cretalive.gr]