Μια 35χρονη πίσω από το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο του κόσμου
Από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες το 15% του ηλεκτρικού της Ευρώπης έως το 2050
Είναι γερμανίδα, ονομάζεται Aglaia Wieland, ο πατέρας της λάτρευε την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, εξ’ ου και το όνομα της, και πάνω της στηρίζουν τις ελπίδες τους οι επικεφαλής τεσσάρων από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο, της Deutsche Bank, της Munchener Ruck, της RWE και της Siemens.
Διότι η Wieland είναι η «στρατηγός» του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στον πλανήτη, του project “Desertec” που θα υλοποιηθεί στην έρημο της Σαχάρας και όταν ολοκληρωθεί το 2050 φιλοδοξεί να καλύπτει το 15% περίπου των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Η γερμανίδα μάνατζερ πραγματοποίησε προ ημερών στην Βαρκελώνη κατά την πρώτη της μεγάλη δημόσια εμφάνιση, ένα πρώτο ενδιάμεσο απολογισμό της πορείας του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται στα 400 δισ ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που την έχουν εμπιστευτεί οι Josef Ackermann (Deutsche Bank), Nikolaus von Bomhard (Munchener Ruck), Jurgen Grossmann (RWE) και Peter Loscher (Siemens). Η Wieland θα πρέπει να μέχρι το τέλος του έτους 2012 να έχει καταθέσει το επιχειρησιακό σχέδιο για την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου έργου.
Στην Βαρκελώνη η στρατηγός εμφανίστηκε από κοινού με τους μάνατζερ της Desertec Industrie Initiative (DII) Paul van Son και Rainer Aringhoff και παρουσίασε – στα πλαίσια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου της DII- τόσο στο κοινό όσο και σε ειδικούς περί τα ενεργειακά επιστήμονες έναν πρώτο απολογισμό της πορείας του γιγαντιαίου έργου. Την εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης έκανε ο γερμανός Gunther Oettinger, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας. Λίγο πριν η Wienland είπε: “”τώρα αρχίζουμε να δίνουμε σάρκα και οστά στο έργο”.
Τι είναι το έργο
Το Desertec είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα ενεργειακά έργα στον κόσμο. Ο στόχος του είναι να παράγει στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ρεύμα από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έτσι ώστε το 2050 να καλύπτει το 15% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ιδέα υπήρχε εδώ και καιρό και πριν ακριβώς από ένα χρόνο ιδρύθηκε η Διεθνής Πρωτοβουλία DII η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει το γεμάτο ρίσκα project. Σύμφωνα με την Wienland η υλοποίηση του έργου αποτελεί μια τεράστια πρόκληση καθώς συνδέεται με πολλά πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα.
Αυτή ακριβώς ήταν και η πρόκληση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της 35χρονης γερμανίδας μάνατζερ η οποία μετά από μια ενημέρωση από τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας DII τον Ολλανδό Paul van Son, ανέλαβε με πάθος να προχωρήσει στην σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου.
Η 35χρονη η οποία χαρακτηρίζεται σαν μάνατζερ που παίρνει γρήγορες αποφάσεις, παραιτήθηκε από την θέση που είχε αναλάβει λίγο πριν στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Boston Consulting Group (BCG) Εκεί είχε αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, ως ειδική για τον ενεργειακό κλάδο. Η Wieland είναι μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα. Αρχικά ήθελε να γίνει πιανίστρια. Αλλά όταν έγινε 16 ετών αποφάσισε το αντίθετο και έτσι η κόρη ενός καθηγητή της φιλοσοφίας αφού τέλειωσε το λύκειο ξεκίνησε σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων.