Στο κυνήγι για 16 δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες

Με φόντο τoν προεκλογικό σκηνικό και τον κλυδωνισμό στις αγορές ομολόγων, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές προθεσμίες για την είσπραξη 16 δισ ευρώ μέχρι το τέλος τους χρόνου, την ώρα που ο  στόχος για είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Τα εσοδα δεν έπιασαν ούτε τον Οκτώβριο τα αναμενόμενα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού έσοδα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των εφοριών, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών καθώς τα στοιχεία από τις εφορίες δείχνουν ότι μόνο 1 στους πέντε οφειλέτες προσήλθε στα γκισέ.

Και μπορεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη να διακινδυνεύονται 300 εκατ ευρώ, ωστόσο τα πολλά λάθη στα εκκαθαριστικά, για την περαίωση, καθιστούν αμφίβολο και τον στόχο της είσπραξης επιπλέον ποσού 700 εκατ ευρώ. Οι εφορίες δεν έχουν το σωστό πρόγραμμα για να χειριστούν τα λάθη στα εκκαθαριστικά που καταφθάνουν στους φορολογουμένους και δεν πρόκειται να το προμηθευτούν, από το υπουργείο οικονομικών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Χαρακτηριστικό είναι οτι τον Οκτώβριο στα ταμεία μπήκαν 4,435 δισ. ευρώ, που “μεταφράζονται” σε αύξηση μόλις 3,2%. Η αύξηση στα έσοδα από τον Φ.Π.Α. έφτασε στο 15,5% ενώ το Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,8%.

Το οικονομικό επιτελείο τηςκΚυβέρνησης περιμένει να “βάλει” στα ταμεία του Κράτους το Νοέμβριο περίπου 4,5 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο – όταν ο κρατικός κορβανάς θα ενισχυθεί και από τα τέλη κυκλοφορίας – τα έσοδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Από την περαίωση αναμένονται άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα πάντως τα δεδομένα η “τρύπα” σε σχέση με το στόχο των 52,7 δισ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στα 1,1 δισ ευρώ, επιδεινώνοντας την ατμόσφαιρα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας.

“Πονοκέφαλο” για το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το γεγονός οτι έσοδα που θεωρούνταν “σίγουρα” όπως αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και του Φόρου Εισοδήματος δεν έχουν μπει ακόμα στα ταμεία λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία εκκαθάρισης.

Προβληματισμό στον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προκαλούν και οι πιέσεις των αγορών, αφού τα επιτόκια πέρασαν τις 837 μονάδες βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου “εκτινάχθηκαν” πάνω από τις 826 μονάδες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Και όλα αυτά εξελίσσονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Τρόικας, με τους ελεγκτές, να καταφθάνουν στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου για να συντάξουν την επόμενη έκθεση προόδου Μέχρι τις 16 του μήνα η Eurostat θα έχει ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009.

Με αυτές τις αστοχίες, τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βεβαία και θα αποτυπωθούν στο τελικό κειμένου του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Από την πρόοδο που θα διαπιστώσει το κλιμάκιο της Τρόικας θα εξαρτηθεί εάν η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου ή το Ιανουάριο του 2011.
protothema